Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandia på väg att köpas upp

Sydafrikanska sparkoncernen Old Mutual förhandlar om att ta över Skandia. —  Nu är bollen i rullning och det kan komma konkurrerande bud, säger analytikern Rodney Alfvén.

Annons
Den sydafrikanska finansgruppen Old Mutual, noterad på Londonbörsen, bekräftar att företaget för samtal med Skandia om att köpa bolaget. Men samtalen befinner sig på ett tidigt stadium och inget formellt bud har ännu presenterats. Nyheten ledde till att Skandias börskurs rusade upp med 20 procent.
Enligt uppgift är Old Mutual intresserat av att köpa hela Skandia. Skandia ligger dock lågt och vill för tillfället inte kommentera uppgifterna närmare.
 Vi talar aldrig om vilka vi talar med. Vi får olika typer av propåer löpande och vi registrerar vad som sägs. Är det seriösa propåer tittar vi på det i styrelsen, säger Skandias styrelseordförande Bernt Magnusson till TT.

Tvister dilemma
Aktiemarknaden räknar med att det kan komma konkurrerande bud på Skandia efter Old Mutuals närmande och nämner Nordea och andra europeiska försäkringsbolag som möjliga spekulanter. Tidigare har det också spekulerats om en styckning av Skandia.
Ett dilemma för en potentiell Skandia-köpare är dock att det finns en rad legala tvister i bolaget som är svåra att värdera: Tvisten med Skandia Liv är en och en stämning för olovlig fondhandel i USA är en annan, enligt Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreux nordic. Dessa båda tvister kan innebära kostnader för Skandia på drygt 9 miljarder kronor i det värsta scenariot.
Om Skandia köps upp kan det skapa osäkerhet i bolaget under en övergångsperiod, varnar Mats Wester, chefredaktör på tidningen Sparöversikt. Det kan leda till risker för Skandias sparare.
 Det behöver inte bli sämre med en ny ägare. Men under en period blir det rörigt i företaget, och det har ju redan varit rörigt i Skandia, och det är inte bra för skötseln av kundernas pengar, säger Wester.

Aktiespararna avvaktar
Han tillägger att Skandiakunderna kan avvakta och se vad som händer om Skandia säljs. Förändringarna kommer inte att ske över en natt. Den stora haken är dock att många kunder kommer att bli kvar hos den nye ägaren vare sig de vill det eller inte.
 Det här aktualiserar åter frågan om flytträtt. Det visar det orimliga i att kundens pengar blir inlåsta, säger Wester.
Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh är försiktig med kommentarer och vill återkomma när det går att göra en bättre analys med mer fakta på bordet.
 Men den fråga som aktieägarna och övriga intressenter i Skandia har anledning att ställa sig vid ett eventuellt bud är bland annat hur den framtida kontrollen av Skandia Livs kapital kommer att se ut, säger Forsgårdh.

Mer läsning

Annons