Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteavdrag minskade svartjobb i Finland

Svartjobben och arbetslösheten i Finland har minskat sedan det blivit tillåtet att göra skatteavdrag för tjänster i hemmet.

Annons
Sedan några år tillbaka i Finland är det lättare att anställa vit arbetskraft för så kallade hushållsnära tjänster. Vanligast är reparationer, städning och trädgårdsarbete. Den som låter en person eller ett företag utföra tjänsterna får dra av 60 procent på skatten.
Det finska arbetsministeriet har nu presenterat en utvärdering av den modellen.
 Det här systemet har visat sig fungera väl. Bara förra året skapades 8 000 arbetsår och omkring 11 000 arbetsplatser, säger Kari Niilola, som är forskare vid Helsinki School of Economics och har arbetat med undersökningen.
Svenskt Näringsliv anser att Sverige skulle ha mycket att vinna på att importera det finska systemet till Sverige.

"Intressant modell"
 Vi tycker att modellen är intressant, inte minst för att den genererar nya jobb. Många nya företag skulle kunna startas inom den här sektorn, säger Iréne Fällström på Svenskt Näringsliv, till TT.
Förespråkarna till förslaget vill att svenska hushåll ska få dra av 30 procent på skatten när de anställer någon som till exempel städar i hemmet.
Under 2003 utnyttjade drygt 120 000 personer i Finland skatteavdraget. Det var dubbelt så många som två år tidigare. Utvärderingen visar även att svartjobben inom den här branschen har minskat från 60 procent till ungefär 25 procent.

Mer läsning

Annons