Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteverket nerringt om ROT-avdrag

Telefonerna har gått varma hos Skatteverket. Oroliga husägare har undrat om verket missat deras ROT-avdrag.

Annons
Ja, det är väldigt många som hört av sig, bekräftar Ulla Almroth, ansvarig för hanteringen av ROT-avdrag på Skatteverkets region Norrland.
De preliminära skattebeskeden för 2004 innehåller nämligen inga uppgifter alls om begärda avdrag för reparationer, om- och tillbyggnader.
Nej, ansökan om skatteavdrag för ROT-arbeten skulle vara inne senaste den 1 mars och då är det kanske inte så konstigt om de inte finns med på de preliminära skattebeskeden ett par veckor senare, säger Ulla Almroth.
Samtidigt förstår hon att många husägare undrar.
Det hade förstås underlättat om det funnits med information om att ROT-avdragen kommer på slutskattebeskedet. Då hade vi säkert sluppit många av samtalen.
I Sverige har nära 200 000 ansökt om ROT-avdrag. Av dessa finns nära 14 800 i de fyra nordligaste länen.
Många har begärt avdrag med maxbeloppet 10 500 kronor för småhus. Det gäller främst de som skaffat bergvärme, men också de som låtit göra ombyggnader och renoveringar av badrum, säger Ulla Almroth.
Enligt reglerna får fastighets- eller lägenhetsägaren dra av 30 procent av arbetskostnaden. För småhus måste arbetskostnaden uppgå till 35 000 kronor för att man ska få maximalt skatteavdrag på 10 500 kronor.
I region Norrland har Skatteverket också fått in ett par hundra ansökningar för sent. De avdragen får i stället göras på deklarationen för inkomståret 2005. ROT-avdrag gäller för arbeten utförda fram till den sista juni i år.

Mer läsning

Annons