Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsnäringen spås lysande framtid

Det finns ingen risk att svensk skogsnäring förlorar mark under de närmaste decennierna, enligt Sören Wibe, professor i skogsekonomi.

Annons
 Den har försvarat sin världsledande position hittills och det finns ingen som helst anledning att tro att något annat kommer att ske under de närmaste decennierna, sade han vid en skogskonferens i Umeå på tisdagen.
Sedan Sören Wibe blev professor för 20 år sedan har han vid flera tillfällen ombetts att sia om näringens framtid.
 En del av vad jag sagt har faktiskt präglats av en inte obetydlig träffsäkerhet. Å andra sidan måste jag tillstå ganska grova missar.
Den grövsta missen inträffade på 1980-talet och handlade om framtiden för skog som energikälla.
 För 150 år sedan användes all skog som energikälla för att sedan minska trendmässigt och vara nere nästan på noll på 1980-talet. Jag kunde aldrig föreställa mig att detta skulle vända upp igen, och att vi skulle få en marknad för kvistar och grenar, särskilt inte då det fanns en energikälla som kärnkraften.

Skogsdöden
Sören Wibe är mer nöjd med sin motspänstighet i mitten på 1980-talet mot den pessimistiska syn på basindustrin som rådde då, efter det att de svenska varven och textilindustrin gått i graven. Sedan förväntades gruvorna, stålet och skogen stå på tur som representanter för gammaldags teknik.
 Så blev det aldrig.

Mer läsning

Annons