Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKTF nådde avtal utan konflikt

Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund, SKTF, och Akademikerförbundet SSR har lyckats sluta ett centralt avtal för sina medlemmar. Ett avtal som endast ger riktlinjer och ramar för de lokala förhandlingarna vilka fortfarande har en öppen utgång.

Annons
Vi är nöjda med avtalet men det är viktigt att komma ihåg att nu börjar den andra ronden, det lokala arbetet. Det är det som avgör hur varje enskild person påverkas, säger Anders Hammarbäck, central förhandlingschef inom SKTF.
Avtalet ger medlemmarna ett garanterat löneutrymme för alla på två procent, de medlemmar som tjänar mindre än 18 500 kronor i månaden får två och en halv procent. Men avtalet är en insamlingsmodell vilket innebär att den enskilda personen inte är garanterad en viss procent, det är sammanlagt som lönerna ska stiga till den angivna nivån.
Egentligen ska man inte prata så mycket i procent, med det här avtalet tonas den biten ned. Istället handlar det nu om att man ska få den lön man är värd och att varje person själv ska kunna påverka sin lön. Det viktiga i avtalet är processen där man genom utvecklingssamtal och lönesamtal ska kunna vara delaktig i lönesättningen och få veta varför man får den lön man får eller vad som krävs för att få högre lön. Den som vill ska ändå ha möjlighet att få facklig hjälp, säger Kåge Wallner, verksamhetschef vid SKTF för regionen.
Han är nöjd med avtalet.
Det är så pass nytt men med den kännedom jag har är avtalet bra med hänsyn till de omständigheter som varit. Nu hoppas jag att kommuner och landsting ska följa huvudinriktningen med individuell lönesättning.
Annars finns det risk för att det nya avtalet blir tamt.
Man måste ta det här seriöst. Om man nu enbart skulle förhandla traditionellt blir det inte bra, så jag hoppas att alla tar det här på allvar. Det krävs en viss mognad av båda parter för att det här ska fungera på rätt sätt, säger Kåge Wallner.
Tidigare har avtalsrörelserna med SKTF varit turbulenta men den här gången nådde man fram utan konflikthot eller hjälp av medlare.

Mer läsning

Annons