Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skypes grundare: Svenskarna jobbar för lite

/

IT-politikern är tillbaka. Framgångsrike Niklas Zennström drar sig inte för att kritisera Sverige och svenskarna – som han tycker jobbar för lite. –  Det kanske inte funkar så bra när resten av världen jobbar hårt, säger han.

Annons
Drygt fem år efter det att bubblan sprack vågar landets IT-entreprenörer återigen sticka ut hakan.
Niklas Zennström, som nyligen sålde sitt internettelefonibolag Skype i en mångmiljardaffär, konstaterar att Sverige ligger långt fram som IT-nation. Men bara när det gäller användande.
 Det är inte så många framgångsrika IT-produkter eller IT-företag som kommer från Sverige. Ericsson är ju framgångsrikt, men det är länge sedan det skapades.

Kineserna hungriga
TT: Varför är det så?
 En sak är väl det här att folk inte jobbar så hårt i Sverige. Man ska gärna gå hem klockan fem och sen ska man vara ledig hela sommaren, säger han och fortsätter:
 Om man åker till Kina så jobbar folk dygnet runt och försöker skapa bra grejer, de är mycket mer hungriga.
Zennström, som själv lämnade Sverige i mitten av 1990-talet, har också synpunkter på det svenska näringslivsklimatet och vill se mindre av byråkrati, anställningsskydd och skatter.
Om de svenska investerare som inte vågade satsa när Skype behövde pengar säger han att \"antingen var vi dåliga på att sälja vår idé, eller också var de för fega\". Vad han själv anser är tydligt.

Kaxiga IT-ikoner
Under åren kring millennieskiftet var kaxiga utspel om Sverige i allmänhet och regeringen i synnerhet vardagsmat. Nu är det inte bara Zennströms uttalanden som tyder på en renässans för IT-politikern.
Nyligen lanserade fyra av IT-yrans främsta omslagspojkar, Jonas Birgersson, Johan Staël von Holstein, Christer Sturmark och Ola Ahlvarsson, ett gemensamt projekt en talaragentur. Själva finns de förstås med bland talarna och ett av syftena är att missionera om entreprenörskap.
Staël von Holstein är sedan en tid även krönikör i tidningen Metro. I sitt senaste alster drar han paralleller mellan svenska fotbollsstjärnor och entreprenörer.
\"Vi kan slå dem alla. I allt! Inte bara i fotboll. Vi kan slå dem i biokemi, telekom, mobiltelefoni\", skriver han i gammal god stil och tillägger:
\"Titta bara på Niklas Zennström och Skype\".

Mer läsning

Annons