Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagen spår ljus framtid

Arbetslösheten sjunker och småföretagen tror på framtiden. En ljus bild tonar fram i Västernorrland i dubbla prognoser som presenterades på ett och samma bräde i går, arbetsmarknadsutsikterna enligt länsarbetsnämnden och småföretagsbarometern.

Annons
Vi har tittat på siffrorna och frågat oss själva: Är det här verkligen vårat län? Vi kan skönja en ökad framtidstro i hela länet, säger en
entusiastisk Mia Karlsson, ordförande i Företagarna i Västernorrland.
Optimismen spirar på flera sätt i den barometer som Företagarna och Föreningssparbanken tillsammans står bakom.
Nyanställningarna, orderingången och omsättningen ökar.
Omsättningstillväxten är den högsta hittills i länet och även lönsamheten ligger på rekordnivå. Två av tre småföretag tror på goda expansionsmöjligheter. Det sätter Västernorrland på fjärde plats bland samtliga län i landet. Och Västernorrland avancerar till tredje bäst både ifråga om konjunkturläge hösten 2005 och förväntningar på konjunkturen under det kommande året. En viss avmattning spås i och för sig i barometern.
Arbetsrätten och brist på arbetskraft pekas ut av företagarna som viktigaste tillväxthinder. Men avmattningen sker från en hög nivå och sammantaget drar Mia Karlsson slutsatsen:
Jag tror att vi kommer att rida på vågen även 2006 innan det dippar. Det här känns jättepositivt!
Utsikterna i länsarbetsnämndens prognos har kanske inte lika stora utropstecken. Men sysselsättningen väntas öka nästa år och arbetslösheten sjunker till 4,5 procent. Samtidigt ökar den så kallade obalansen till 8,4 procent. Det motsvarar 12.700 personer som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden i Västernorrland.
Men för den skull behöver de inte stå utan arbete, förklarar länsarbetsdirektör Gunnar Fors. Olika arbetsplatsstöd och nya plusjobb gör
att de även syns i statistiken över sysselsatta.
Vi kan öka kaxfaktorn. Vi törs tala om att det går bra. Det är vi inte så vana vid det i det här länet, säger han.
Presskonferensen med båda prognoserna hölls gemensamt i Ådalsbanans visningslokal i Härnösand. Tanken var symbolisk. Dels vill länsarbetsnämnden närma sig småföretagarna, dels är Ådalsbanan ett typexempel på uppsving som engagerar 50-60 småföretag enbart inom ramen för sitt järnvägsprojekt.

Fotnot: Småföretagsbarometern gäller företag med 1-49 anställda och baseras på telefonintervjuer under oktober. I Västernorrland finns nära 24.000 småföretag som sysselsätter 115.000 personer. Länsarbetsnämndens prognos bygger på arbetsförmedlingarnas kontakter med närmare 400 arbetsställen med fler än fem anställda inom privat och offentlig sektor under hösten.

Mer läsning

Annons