Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sony Ericsson fyra i världen

Sony Ericsson har gått om sydkoreanska LG Electronics och är nu den fjärde största mobiltelefontillverkaren i världen.

Annons
Det visar en ny rapport från analysföretaget Gartner.
 Det är klart att det är positiva siffror. Vi har hela tiden sagt att med bredare produktportfölj som når fler marknader kommer också marknadsandelarna, säger Merran Wrigly hos Sony Ericsson i London.
Räknat i marknadsandelar har företaget knaprat åt sig 6,7 procent av världsmarknaden jämfört med 6,2 procent kvartalet innan.

Slut lurar
Men gapet till marknadsledande Nokia ökade. Nokias andel ökade till 32,6 procent, från 31,9 procent under andra kvartalet. Tvåan Motorola ökade till 18,7 procent från 17,9.
Orsaken till Sony Ericssons framgångar är enligt Gartner en stark efterfrågan på bolagets walkman- och kameratelefoner, långt större än vad Sony Ericsson räknat med.
"Sony Ericsson gör som de brukar, har produktionsproblem", skriver Gartners analytiker Carolina Milanesi i rapporten som publiceras av nyhetsbyrån Reuters.

Genomslag
 Vi har inga produktionsproblem. Vi tillverkar 3-4 gånger fler telefoner än vad vi och våra kunder räknade med. Ingen kunde förutsäga hur snabbt walkman skulle slå igenom, säger Merran Wrigly.
Gartner bygger sina mätningar på hur många telefoner som sålts till kunder och mäter inte hur många återförsäljarna tagit in.
Sony Ericsson har inte minst i år gett sig in på den marknaden där konkurrensen är mördande kring modeller som kostar runt 400 kronor styck.

Mer läsning

Annons