Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spanjorer strejkar mest i Europa

/
  • Svenskar är inte lika benägna att ta till strejkvapnet som spanjorer och italienare.

Spanjorer och italienare är de mest strejkbenägna arbetarna i Europa. Svenskarna använder däremot strejkvapnet ganska sällan, visar en studie från EU:s arbetslivsinstitut (EIRO).

Annons
Generellt strejkas det mer i de gamla EU-länderna i Västeuropa än i de nya EU-medlemmarna. Polen och Litauen hade det minsta antalet arbetsmarknadskonflikter bland alla EU-länder, enligt EIRO:s mätningar under perioden 20002004.
I Spanien, som hade överlägset mest omfattande strejker, försvann i genomsnitt 220 arbetsdagar per 1 000 anställda och år till följd av olika konflikter på arbetsmarknaden. På andra plats kommer Italien med 135 dagar. I Sverige var motsvarande siffra 41 arbetsdagar under perioden. EU-snittet låg på 44 dagar.

Färre strejkar
Men strejkbenägenheten är på väg ner. Strejken som konfliktvapen har blivit mindre vanlig. Inte minst i Sverige har de årliga genomgångarna visat att antalet arbetsmarknadskonflikter sjunkit trendmässigt, med några hack i kurvan som exempelvis under 2003 då LO-förbundet Kommunal drog igång en omfattande strejk för högre löner.
Just lönen är den vanligaste tvistefrågan som leder till strejk runt om i Europa.

Transportkonflikter
EIRO:s institut i Dublin, vars siffror baseras på nationella statistikdatabaser, har också studerat i vilka sektorer som det strejkas mest. Transport- och tillverkningssektorerna toppar, följt av den offentliga sektorn, speciellt inom vård och utbildning en trend som följer den svenska. Under de senaste fem åren har Elektrikerförbundet, Transport och lokförarnas utbrytarfack SLFF synts mest på den svenska strejkhimlen. Allra störst avtryck satte förstås Kommunal när de våren 2003 på många håll lamslog kommunala dagis och skolor.

Mer läsning

Annons