Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU kritiserar kommunernas löner till sommarjobbare

SSU kritiserar kommunerna för att utnyttja unga människor som billig arbetskraft.
Sämst är det i Åmål, där sommarjobbarna får 24 kronor i timmen. Medelpads kommuner betalar en timlön på 30—48 kronor till de yngsta feriejobbarna.

Annons
Det socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) har kartlagt vilka löner som Sveriges kommuner betalar till sina sommarjobbare. Av landets 280 kommuner har 237 svarat på ungdomsförbundets årliga enkät.
Snittlönen för de lägst betalda feriejobben hos landets kommuner ligger på 43,48 kronor per timme, men löneskillnaderna är stora.
Sämst betalt är det i Åmål, Lund, Vaggeryd, Mullsjö, Habo och Jönköping. Där ligger timlönerna på mellan 2428 kronor.
Högst är lönerna i Stockholms kommun med 107,30 kronor per timme. I Nybro, Österåker, Strömstad, Borlänge och Gnosjö betalas feriejobbande ungdomar mellan 8187 kronor per timme.
Jag har slutat att bli förvånad över undersökningarnas resultat. År efter år tvingas vi konstatera att ungdomarnas rätt till en skälig lön för det arbete de utför inte ses som en särskilt viktig fråga i många kommuner, säger SSU:s förbundsordförande Ardalan Shekarabi.
Som kräver en lägstalön på 50 kronor i timmen.
Ett krav som ingen av Medelpads kommuner lever upp till.
Timrå kommer närmast. Där får de runt 80 feriearbetarna 48 kronor i timmen. I Ånge är timlönen 3040 kronor. I Sundsvall, som inte svarat på SSU:s enkät, ligger timlönen på cirka 30 kronor. Det gäller sommarjobben för 1416-åringar.
Ronny Rönnbäck på Arbetsmarknad unga vid Sundsvalls kommun har svårt att förstå SSU:s kritik.
Jobben för denna grupp tillsätts för att de ska få sysselsättning istället för att gå arbetslösa. Det är inga jobb som kommunen måste ha, utan får ses lite som en praktik för ungdomarna.
Skulle lönekostnaderna öka skulle kommunen inte kunna erbjuda särskilt många sommarjobb för denna grupp, menar Ronny Rönnbäck.
Och några klagomål från ungdomarna säger han sig heller inte ha hört.
De flesta i den åldern är nöjda med att tjäna 8 000 kronor på en månad.
När det gäller sommarjobben för gymnasieungdomar tycker han däremot att lönen ska ligga på minst 50 kronor i timmen. De 120 skolungdomar som fått jobb vid fastighetskontoret i Sundsvall har lön enligt avtal.

Mer läsning

Annons