Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU vill ha sex timmars arbetsdag

/
  • Linda Öberg skulle gärna spendera mer tid med sina barn om hon fick möjlighet. Men hon tror inte att hon skulle kunna behålla sina nuvarande arbetsuppgifter och samtidigt gå ner i timmar.
  • Pia Selling, jobbar på Norrporrten, Sundsvall.—Det blir nog svårt att få det att fungera, men det skulle vara kul om det gick att genomföra. Speciellt om man då kunde erbjuda andra personer jobb. Det finns många högutbildade som inte får jobb och som genom det här skulle kunna testa lite olika saker.
  • Lotta Hållander, pensionär, Sundsvall—Det tror jag är bra. Själv jobbade jag åtta timmar om dagen och det var svårt att hinna med barnen. Jag tycker det är ett jättebra förslag.
  • Stefan Olsson, jobbar med IT, Sundsvall.—I mitt jobb skulle det inte gå. Det är svårt att få åtta timmar att räcka till. Det skulle vara skönt att jobba mellan åtta och tio timmar om dagen och sen få längre helger. Min dotter Frida skulle nog tycka att det var jättebra.
  • Kevin Seminger.

Nu sluter sig även SSU till dem som kräver sex timmars arbetsdag i Sverige. \"Arbete åt alla\" heter satsningen. Men alla är inte lika positiva. — Vem ska göra det jobb jag inte hinner med? säger Anette Johnson på HSB i Sundsvall.

Annons
Jo, det jobbet skulle någon annan göra. Det är nämligen nyanställningarna som SSU vill åt. Dessutom tror man att minskad arbetstid kommer att innebära friskare och friare människor. Ordförande för SSU i Sundsvall Kevin Seminger är positiv till förslaget.
Jag har alltid tyckt att man borde införa sex timmars arbetsdag. Det skulle skapa fler jobb och det är det SSU vill, säger han.
Det är alltså inte meningen att den som får en förkortad arbetstid ska jobba mer. I stället så ska nästa grupp ta över. Fler jobb, men visst finns det väl en tanke om att få en mer effektiv personal? Esbjörn Jonsson är ordförande i Örnsköldsvik och är insatt i arbetsfrågor.
Jag har hört att de som testat det här ofta gör samma jobb på kortare arbetstid, säger han.
På hans eget jobb i Örnsköldsvik jobbar man i sextimmarsdagar i skift.
Det beror på vilken bransch man jobbar i, men jag tror att en kortare arbetsdag skulle minska sjukskrivningarna och underlätta för personalen, säger han.
För någon som jobbar åtta timmar om dagen och har jobb som måste bli gjort så kan det kännas svårt att tänka sig att gå hem redan klockan tre på eftermiddagen. På HSB i Sundsvall har personalen sina arbetsuppgifter och de personer som ST har pratat med kan inte tänka sig att det går att hinna med allt på så kort tid.
Visst skulle det vara jättebra att få mer tid för familjen men jag skulle omöjligt hinna med mitt jobb på sex timmar. Det är knappt så jag hinner på åtta timmar, säger Anette Johnsson.
Dessutom tror hon att det skulle innebära en kostnad för företaget att ta in fler anställda.
Linda Öberg jobbar också på HSB. Hon tycker inte att det går att jobba mer effektivt än hon gör nu.
Jag tror att pressen skulle öka. Men om de plockade bort arbetsuppgifter så skulle det nog gå, säger hon.
Även hon är tveksam till hur det hela skulle finansieras.

Mer läsning

Annons