Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämmer Attmars sparbank - Anser att hon blev lovad jobbet som vd

Attmars sparbank kommer att bli stämd för avtalsbrott. En kvinna anser att hon blev lovad vd-posten och sade upp sig från sitt dåvarande arbete. Men jobbet gick till en annan sökande. — Hon fick inget sådant löfte, säger bankens ordförande Anders Jonsson.

Annons
Men Anders Filén, jurist på Finansförbundet, anser att den kvinnliga söknaden hade fog för att tro att hon blivit anställd. Han förbereder därför en stämning vid Sundsvalls tingsrätt.
Jag skulle tro att den kan lämnas in i mitten av maj, säger Anders Filén.
Det var förra sommaren som banken sökte en ny vd. Kvinnan, som bor i Stockholm men har rötter i Sundsvall, var en av de sökande.
Hon såg vd-posten på Attmars sparbank som en bra chans att både utvecklas och att flytta hem. Under anställningsprocessen presenterades hon för de anställda och för styrelsen. Sedan ringde styrelseordföranden och gratulerade henne och sade att de bestämt sig för henne, berättar Anders Filén på Finansförbundet.
Han påpekar att arbetsgivaren i en sådan situation måste vara tydlig med vilka besked man ger.
Anders Jonsson, Attmar sparbank, tycker dock inte att han varit otydlig.
Det är beklagligt att det blivit en missuppfattning. Men samtalet handlade om att jag ville ta reda på förutsättningar som löneanspråk, när hon i så fall kunde tillträda tjänsten och liknande. Detta som underlag inför styrelsens besut, säger Anders Jonsson.
Kvinnan trodde dock att hon fått vd-posten och sade upp sig från sitt bankjobb i Stockholm.
Ja, det gick lite för fort där, kommenterar Anders Jonsson.
Kvinnan fick senare tillbaka sitt arbete, berättar Anders Filén.
Banken i Stockholm tyckte att hela historien var så tråkig. Men det flott gjort av dem, tycker han.
Anders Filén kommer att yrka på att kvinnan ska ha sex månadslöner à 32 000 kronor i skadestånd. Stämningen går till tingsrätten, inte Arbetsdomstolen, eftersom verkställande direktörer inte omfattas av kollektivavtalet.
Någon förlikning tror Filén inte på.
Nej, Attmars sparbank är inte beredd att ge någon ersättning. Jag tror dock att vi har en hygglig chans i tingsrätten, menar Anders Filén.
Det tycker även bankens styrelseordförande, Anders Jonsson.
Ärendet får prövas, men jag är inte särskilt orolig.

Mer läsning

Annons