Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka kvinnor: Malin blir företagens röst i Västernorrland

/
  • Malin Wehlin, 30 år, tar i veckan över rodret som chef för Svenskt näringsliv i Västernorrland. Hon beskriver sig själv som positiv och orädd. Jag vågar säga ifrån om det krävs, berättar hon.

En 30-årig skånska tar nu över som regionchef för Svenskt näringsliv i Västernorrland. Malin Wehlin ska företräda de 2 700 medlemsföretagen i länet. Företag där medelålders män oftast sitter i ledningen. – Att jag är kvinna och relativt ung ser jag inte som något problem, säger hon lugnt.

Annons
Malin Wehlin har funnits på plats i Sundsvall i två månader. Men på torsdag tar hon formellt över posten efter Rolf Näslund, som fyller 60 i år och lämnar Svenskt näringsliv den sista april.
ST ställde tolv frågor till den nya regionchefen.
Vad lockade dig att söka jobbet?
Jag hade varit biträdande regionchef i Växjö i fem år och vill ha lite mer ansvar och lära mig nya saker. Sedan ligger Sundsvall strategiskt till. Jag kommer närmare min mamma och bror i Dalarna och det är inte särskilt långt till Stockholm.
Ditt intryck av stan så långt?
Sundsvall är planerad som en större stad och väldigt fin. De stora stenhusen i centrum, ja det är flott tycker jag.
Vad visste du om Västernorrland och näringslivet här?
Jag kände till Sundsvall och Höga Kusten-bron. Men om näringslivet visste jag inte mycket. Däremot kan jag ganska mycket om de frågor Svenskt näringsliv jobbar med.
Vilken är den viktigaste frågan att driva?
Att förbättra företagsklimatet i länet. Därför åker jag nu också ut på rätt många företagsbesök för att höra vad de tycker.
Svenskt näringsliv fungerar till stor del som en lobbyistorganisation, hur ser du på det?
Det känns bra att företräda en grupp och inte som politiker behöva ta hänsyn till en massa olika intressen. Sedan jobbar vi också som remissinstans, med att ta fram undersökningar och med att skapa nätverk bland företagare.
Både din egen organisation och företagledningarna domineras av män. Tror du att du får det svårare på posten för att du är kvinna?
Nej, jag har aldrig stött på problem av det skälet. Däremot är jag ju helt ny i länet och jag är medveten om att jag måste visa vad jag går för innan jag vinner förtroende.
Tror du att Ebba Lindsö fick sparken som Sverigechef för Svenskt näringsliv för att hon är kvinna?
Nej, det fungerar ju bra i många andra organisationer som leds av kvinnor. Alla blev dessutom glada när hon fick jobbet. Att hon fick gå tror jag handlade om andra saker. Kanske det blev problem med att hon är så resultatinriktad och att det är svårt att mäta vad vi åstadkommer.
En undersökning i fjol av Womens Business Research Institute visade att bara vart fjärde privat företag i Sverige leddes av en kvinna. Hur ska andelen ökas?
Det där börjar inom familjen. Vem får utbilda sig, vem stannar hemma med barnen? Där måste strukturerna förändras. Men inte genom tvång och lagstiftning, utan genom stimulans. Det är också viktigt att lyfta fram goda exempel.
Beskriv dig själv?
Jag är positiv, men har också temperament. Jag är orädd och vågar säga ifrån om det behövs. Samhällsengagerad.
Vilket är ditt drömjobb?
När jag gick i gymnasiet var det journalist. Nu är det regionchefsjobbet, men senare kan jag tänka mig att bli egen företagare. Trots att mina föräldrar varnat mig för att det är så slitsamt och osäkert. Men jag har det i släkten, min pappa driver företag i Los Angeles och både mormor och gammelmormor var företagare.
H ar du någon dold talang?
Jag kan kung fu och judo och har lett kurser i självförsvar för tjejer i många år. Sundsvall har visst en bra judoklubb.
Till sist, vilken är den sämsta affär du gjort?
Oj. Ibland handlar jag på TV-shop eller köper av någon trevling telefonförsäljare och då kan det bli lite konstiga prylar. Bland annat köpte jag en sådan där magtränare som jag aldrig använt.

Malin Wehlin
Aktuell: Ny regionchef för Svenskt näringsliv.
Ålder: 30.
Bakgrund: Magisterexamen från internationella samhällsvetarprogrammet i Växjö. Jobbat som centrumledare. Fem år som biträdande regionchef i Växjö.
Bor: I en tvårummare mitt i Sundsvall.
Familj: Singel. Mor och bror i Dalarna. Pappa i USA.
Inkomst: \"Det vill jag inte berätta.\"

Mer läsning

Annons