Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statens överskott större än väntat

Statens finanser gav ett överskott på 7,2 miljarder i november. Det är 4,4 miljarder mer än vad Riksgäldskontoret räknade med i sin senaste prognos.

Annons
Högre skatteinbetalningar från företag och lägre nettoutlåning till myndigheter är enligt Riksgäldskontoret de främsta förklaringarna till att överskottet blev större än beräknat.
Även novembersiffrorna pekar på att statens finanser sedan i somras blivit mycket starkare än vad många bedömare inklusive finansdepartementet räknat med. Fram till och med november i år har in- och utbetalningarna för staten givit ett överskott på hela 31 miljarder.
För december räknar Riksgäldskontoret med ett underskott på 35,1 miljarder. Skälet till det stora underskottet är främst stora utbetalningar av överskjutande skatt, det som tidigare brukade kallas skatteåterbäring.
Håller Riksgäldskontorets prognos för december blir underskottet för hela året 4,1 miljarder. Det är runt 25 miljarder lägre än vad regeringen räknade med i sin budgetprognos från september.
Även de senaste siffrorna från Ekonomistyrningsverket pekar på att statens finanser ser ut att kunna gå i stort sett jämnt upp i år.

Mer läsning

Annons