Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stigande oljepriser pressar konsumenterna

De stigande oljepriserna spränger budgetramarna för många konsumenter. Hushåll med oljeuppvärmda villor och bilägare drabbas av oförutsedda utgifter på flera tusen kronor om året.

Annons
 Oljepriset har gått upp så pass kraftigt att det blir tusentals kronor i merkostnad per år för villaägare med oljeeldning, säger förbundsdirektör Hans Lemker i Villaägarnas riksförbund med 340 000 medlemmar till TT.
 Vi efterlyser en bättre energipolitik som underlättar för villaägarna att konvertera till andra energiformer.

I kläm
Enligt Lemker kommer de villaägare som ännu inte haft råd att byta energiform i kläm, om de nu skulle vilja satsa på exempelvis bergvärme. Finansdepartementet anser att investeringen höjer husets värde och det leder i sin tur till högre fastighetsskatt.
 Den som vill byta till en alternativ energikälla bestraffas för sin miljöinvestering. Det hämmar naturligtvis förutsättningarna för villahushållen att på ett aktivare sätt vara med på en omvandling till annan energiförsörjning.

Tolv kronor litern
Bensinpris på över tolv kronor litern är nu bara en tidsfråga, bedömer presschef Tomas Nilson på Motormännens riksförbund med 100 000 medlemmar.
 På julafton förra året låg bensinpriset på 9:54 kronor litern. Om det stannar kvar på dagens nivå innebär det 2 000-3 000 kronor i högre kostnad per år för normalbilisten, säger Nilson.
Han ser en uppenbar risk för fortsatta prisstegringar.
 Det finns i dag inget som talar för att det inte kan bli ännu värre.

Skattesänkningskrav
Privatbilisterna har svårt att avstå från nödvändiga resor utan får i stället dra in på annat.
 Det blir blodpudding två gånger i veckan i stället för en, säger Nilson.
Motormännen kräver i en kampanj att bensinskatten sänks med två kronor litern. Hittills har kravlistorna undertecknats med 215 000 namn och kampanjen fortsätter ytterligare en tid. Listorna kommer sedan att överlämnas till finansministern.
 Vårt mål är att pressa de politiska partierna och vi ser gärna att bensinskatten blir en valfråga, säger Nilson.
Han hävdar att det är orimligt att lägga moms ovanpå grundpris, koldioxidskatt och energiskatt.

Mer läsning

Annons