Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor kvittobluff av liga i södra Sverige

En liga i södra Sverige har under året lurat till sig varor för miljonbelopp genom förfalskade kvitton.
Svensk Handel varnar nu för bedragarna.

Annons
Genom att beställa varor i butiker i sydvästra Skåne och därefter visa falska kvitton har en liga bluffat till sig varor som möbler, plasmaskärmar, kläder, vitvaror och fälgar.
Vid beställningen av varorna har bedragarna kommit överens med butiken om att betalning ska ske via plusgiro (tidigare postgiro). Om en vara har kostat 48 000 kronor har de betalat in 48 kronor på Svensk Kassaservices kontor. Därefter har de scannat in kvittot i en dator och lagt till tre nollor. Det manipulerade kvittot har senare faxats till butiken, eller visats upp i samband med att varorna hämtats ut.

Dålig säkerhet
 Det här har lyckats överallt där man har försökt. Det tyder på att vi inte har haft tillräckligt säkra system, något vi naturligtvis måste ta lärdom av, säger Dick Malmlund, säkerhetschef vid Svensk Handel, till TT.
Bedrägerierna har som minst pågått under det senaste året. Hittills har ligan lurat till sig varor till ett värde av 12 miljoner kronor. Såvitt man vet har bedragarna varit i farten åtminstone 2530 gånger.
 Det som är faran med det här är att det kan vara mycket större. Det kan gå hela året innan man ser att det fattas pengar, säger Dick Malmlund.

En hoppade av
Det senaste bedrägeriet genomfördes bara för några dagar sedan.
Kvittobluffen upptäcktes enligt Dick Malmlund i förra veckan sedan en av personerna bakom bedrägerierna hoppat av ligan. En polisanmälan är gjord och en utredning pågår hos polisen i Malmö.
 Det här är en grupp som systematiskt har gjort så här. Jag är övertygad om att det har varit väldigt framgångsrikt, det är inte en enda som har genomskådat det, säger Dick Malmlund.

Mer läsning

Annons