Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora lyor med goda vyer

/

— höghuset på Norrmalm kan bli bostadsrätter
En lägenhet per våning, med utsikt åt alla väderstreck.
Sådana är planerna för höghuset på Norrmalm.
— Visst låter det lockande, säger Anders Granström.

Annons
Han är vd för Fastighets AB Beståndet som äger husen i området öster om Statoilmacken.
Det tio våningar höga huset, den tidigare sjuksköterskeskrapan, har precis tömts på boende och rivningsarbetet invändigt har påbörjats.
Tanken var först att rusta upp de lägenheter som finns, vilket innebär tre små lägenheter per våning. Men vi har märkt att det finns en efterfrågan på större lägenheter centralt, så vi har tänkt om. Vi ska nu undersöka marknaden och finns behovet så gör vi större lägenheter och bostadsrätter i stället, säger Anders Granström.
Överst görs en etagevåning på 200 kvadratmeter genom att man även inreder vinden.
Därefter följer fem våningar med lägenheter på 140 kvadrat och längst ner fyra våningar med två lägenheter per plan. Totalt 14 lägenheter.
Hur stora insatserna och månadsavgifterna blir har han inte räknat på ännu.
Den tidigare så smutsiga fasaden har fräschats upp, precis som på trevåningshuset intill. Tidigare var "pullhusen", som de kallades i folkmun, inte direkt någon prydnad för centrala Sundsvall.
Men nu har fasaderna återfått sin ursprungliga färg. Och fönsterkarmarna som är av teak har vi bara behövt rengöra och olja, de är fantastiskt fina, tyckerr Anders Granström.
Totalt investerar Fastighets AB Beståndet 30 miljoner kronor i området, som rymmer 90 lägenheter och 100 studentrum. Landstinget hyr 55 av dessa.
Gör vi stora lägenheter i höghuset, så blir det en öppen planlösning och utformningen också lite mer påkostad.
I det lägre huset står däremot 24 lägenheter precis klara, så dit flyttar många av de boende i höghuset. Här har man gjort små tvårummare med nya kök, klinkergolv och helkaklade badrum.
Vi har slagit ihop två rum och utnyttjat en stor del av de gamla korridorerna. Sedan har vi bytt stammar, satt in ny ventilation, dragit ny el och håller på att dränera om, berättar Anders Granström.

Och nu börjar motsvarande renovering av höghuset. Om ett år ska det vara klart för inflyttning.

Mer läsning

Annons