Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större hus ska få fart på Krokviksberget

/
  • På Krokviksberget på södra Alnö, öster om Bänkåsviken, ligger de 22 lediga tomterna. Nere vid vattnet har Henrik Zetterberg sitt hus.

I flera år har projektet på Krokviksberget stått stilla.
Men nu blir det nya området först på Alnö att få kraftigt utökade byggrätter.
– Det är helt avgörande, säger Anders Olsson, Väddötomter AB, som äger marken.

Annons

I dag finns 41 fastigheter på Krokviksberget, Alnö, men av de 23 tomterna på det nya området som kallas etapp 3 är bara en bebyggd.

Men Jan-Åke Eriksson, kassör i samfällighetsföreningen, tror att det tar fart i år.

– Området är fint med bra utsikt över havet och med sol från morgon till kväll. Den nya byggrätten ökar också möjligheten att bo här året runt, säger han.

Själv köpte han tomt på berget redan 1982 och byggde hus knappt tio år senare.

– Vi är ett 20-tal som bor här året runt, berättar han.

Företaget Väddötomter lanserade etapp 3 våren 2009, men inget hände.

– Nej, vi avbröt det hela ganska snart när vi insåg att det krävdes större byggrätter. Men sedan dess har det varit långa förhandlingar med Trafikverket, länsstyrelsen och kommunen och nu äntligen är beslutet fattat, säger Anders Olsson.

Han berättar att han under åren fått förfrågningar om att sälja området.

– Men vi har hela tiden sett goda förutsättningar för att det här ska bli bra och attraktivt, så därför har vi kämpat på i alla år. Och när man nu får bygga källare eller suterräng och vindsvåning med kupor, så öppnas förstås helt nya möjligheter.

En förutsättning är nu att tomterna ansluts till Sundsvall vattens nya ledningsnät. För att få klartecken har bolaget dessutom behövt bygga en gång- och cykelväg vid stora vägen till närmsta busshållplats.

Innan kommunen tar ställning till utökade byggrätter på andra områden vill man ha en lösning av trafiksituationen på Alnö, en fråga som nu utreds.

Jan-Åke Eriksson ser fram emot att bli fler på området.

– Vi har en väldigt bra fungerande samfällighetsförening, vi har 40 hektar skogs- och parkmark, en boulebana, en bra utsiktsplats, investerat i mer belysning och vi ska göra en isbana nere vid Skärgårdsvägen.

Anders Olsson tycker att samarbetet med samfälligheten fungerar väldigt bra.

– De gör ett mycket bra jobb.

Mer läsning