Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största industrisatsningen sedan andra världskriget

/

Östrand vill fördubbla produktionen av massa.
Men det kräver en nästan helt ny fabrik.
Det skulle innebära den största industrisatsningen i Medelpad efter andra världskriget

Annons

Förutsättningen är förstås att SCA-styrelsen klubbar det underlag som SCA i Sundsvall och främst då Östrandfabriken själv arbetat fram.

På dagens styrelsemöte förväntas inget beslut, men kanske på nästa styrelsemöte i oktober.

– Får vi ett beslut under fjärde kvartalet, så skulle den nya fabriken kunna vara i drift i maj 2018. Tre år senare kan vi vara uppe i dubbla produktionen mot i dag, säger Ingela Ekebro.

Hon är normalt fabrikschef, men har det senaste året lett arbetet med att ta fram ett bra underlag inför både miljöprövningen och styrelsens beslut.

– Vi har varit 40 personer som jobbat heltid med detta.

Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest Products i Sundsvall:

– Vi tror på satsningen. Den är viktig för oss, men också för hela regionen, säger han.

Han vill inte alls prata kostnader.

Men Södra skogsägarnas investering i Värö bruk i Halland ligger på över fyra miljarder kronor, och det här är en ännu större satsning. Det finns uppgifter på att slutsumman hamnar kring sju miljarder om SCA genomför allt som förslaget innehåller.

Flera miljarder handlar det alltså om. Då har SCA ändå förberett sig i många år inför en stor utbyggnad och produktionsökning.

Under ett decennium har man utökat markområdet genom att fylla ut delar av Klingerfjärden, öster om fabriken. 2006 investerade man 1,7 miljarder kronor i en ny sodapanna med fördubblad kapacitet, även om även den nu kräver dock viss investering för att kunna klara ännu mer. Och sent 2011 invigdes den nya mesaugnen för en halv miljard kronor.

Östrand går bra i dag. Priset på massa är helt okej och framför allt har dollarn blivit starkare mot kronan.

– Men massa är en råvara och då gäller det att mota kostnader och samtidigt öka produktionen för att vara lönsamma, säger Ingela Ekebro.

De senaste 20 åren har Östrand minskat personalstyrkan med en tredjedel till dagens drygt 300 anställda, samtidigt som produktionen ökat med nära 40 procent.

– Vi har gjort åtgärder hela tiden för att bli effektivare med den utrustning vi har, men nu funkar inte vårt indiska reptrick längre. Det finns inga fler delsteg att ta, nu måste vi lyfta kapaciteten hela vägen.

För att kunna öka dagens produktion på 520 000 ton massa till det dubbla krävs ett nytt renseri där veden barkas och huggs till flis, en ny indunstning, ny torkmaskin, två nya balningslinjer, en bassäng för klorrening, ett nytt stort blekeri och en ny stor fiberlinje.

– Den fiberlinjen blir den största i välden enbart för barrträd. Finland bygger en större produktionslinje, men den är både för barr- och lövträd, säger Ingela Eekbro.

Projektet kallas Helios, efter den grekiska guden vars namn betyder solen.

– Vi vill bli en strålande massafabrik, den mest lönsamma i Europa och med en stark miljöprofil, säger Ingela Ekebro.

Läs också: Beslutet klart – SCA investerar nästan 8 miljarder i Östrand

Mer läsning

Annons