Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för att minska transportkostnaderna

/
  • Vid ett frukostmöte i går berättade Tomas Lindbäck, Sjölanders Måleri, Christer Skoglund, HSB Mitt, och Micael Löfqvist, Mittsverige Vatten, om deras företags arbete med att minska transportkostnaderna. Ett 30-tal representanter från olika företag i regionen hade samlats i Folkets park för att lyssna.

Med bättre planering av transporter och utbildning av personalen i ekonomisk bilkörning, Eco-driving, ska Sjölanders Måleri AB spara både pengar och miljön.

Annons
Tillsammans med Mittsverige Vatten och HSB Mitt har de ingått i Transportutmaningen 2005. Bakom den står projektet Hållbara transporter i Västernorrland, som är ett samarbete mellan bland annat Vägverket, landstinget och kommunerna i länet. Företagen har fått stöd med att dra igång en utredning av sina transporter och har dessutom fått sex utbildningar per företag i Eco-driving betalda.
På ett frukostseminarium i Folkets Park i går berättade de om sina erfarenheter och hur de nu arbetar vidare.
Det är roligt att alla tre företag som har provat på det här nu går vidare och själva utökar verksamheten, säger Olle Bertilsson, projektledare på Hållbara Transporter.
Representanter från Sjölanders Måleri berättade om hur de börjat se över sina transporter.
Vi körde bort mycket tid och pengar på onödiga transporter. Genom bättre planering kan vi spara in många transporter, säger Tomas Lindbäck.
Förr kunde varje målare åka och hämta färg. Nu samordnas transporterna så att en bil leverera färg till fler ställen. Mer samåkning till olika jobb är en annan åtgärd som vidtagits.
Utbildningarna i Eco-driving ger också resultat.
På Mittsverige Vatten visade mätningar att de förbrukade 16 procent mindre bränsle på en bil efter utbildningen. Och enligt vd:n Micael Löfqvist kommer företaget de närmaste åren se till att fler anställda får utbildningen.
Med det här sparar företagen både pengar och miljön, säger Olle Bertilsson.

Mer läsning

Annons