Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort sug efter elektriker när alla elmätare ska bytas

/
  • Monteringen av de nya mätarna med fjärravläsning går snabbt. På ungefär 20 minuter har Thomas Larsson, projektledare på Sunsvall Energi Elnät, fått den nya mätaren på plats.1 juli 2006 ska samtliga av bolagets 1 000 större nätkunder ha fått nya mätare. Tre år senare ska alla bolagets 34 000 småkunder ha fått mätare med fjärravläsning.

På tre år ska 5,4 miljoner elmätare i landet bytas ut till nya som kan fjärravläsas. Räkna med brist på elektriker. — Varenda nätbolag kommer att suga åt sig elektriker, säger Anders Söderberg på Sundsvall Energi Elnät. Bolaget har runt 35 000 mätare kvar att byta.

Annons
Den 1 juli 2009 blir det lag på att alla elkunder ska ha månadsavläsning av sina elmätare. Därför har arbetet med att byta gamla elmätare mot en variant som kan fjärravläsas inletts.
Först ut för Sundsvall elnäts del är de 1 000 större kunderna med en huvudsäkring på mer än 63 ampere.
Där har vi bytt ut runt 30 mätare så här långt. I augusti drar vi igång på allvar med det arbetet, säger Anders Söderberg.
Den 1 juli 2006 är det tänkt att alla dessa kunder ska ha fått nya mätare.
När det gäller bytet av mätare hos nätbolagets 34 000 mindre kunder pågår just nu upphandlingen. Den görs tillsamman med 33 andra svenska nätbolag, som tillsammans representerar 1,2 miljoner kunder, och ska vara klar i juni nästa år.
Fördelen med att gå ihop är att vi får ner priset på utrustningen. Vi kan också dela erfarenheter med varandra om hur olika mätare som vi testat har fungerat, säger Anders Söderberg, som är Sundsvall Energis representat i nätverket som kallas för Svenska mätsamarbetet (SAMS).
Han uppskattar att priset med montering hamnar någonstans mellan 1 500 och 2 000 kronor per mätare.
Men att byta ut alla gamla mätare kommer bolaget inte att fixa själva.
Nej, vi kommer att gå ut i vår och upphandla montörsresurser. Det gör vi lokalt, säger Anders Söderberg.
Och det lär blir konkurrens om elektrikerna i Medelpad de kommande åren.
Områdets andra nätbolag, Sydkraft, har runt 40 000 nätkunder i Sundsvall med omnejd.
Nyordningen med fjärravläsningen av elmätarena har flera fördelar. Nätbolagen kommer inte längre behöva åka ut till kunderna och läsa av mätarna en gång om året. Även felsökning blir enklare med den nya utrustningen.
För kundernas del är förhoppningen att det ska bli enklare fakturor och mindre krångel.
Med månadsavläsningen kommer kunderna att få faktura på den el som de har förbrukat och inte som nu på den el de uppskattas förbruka.
När riksdagen klubbade igenom lagen hade de också en förhoppning om att företag och privatpersoner ska bli mer vaksamma på sin förbrukning och därmed använda mindre el när de har månadsavläsning.

Mer läsning

Annons