Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk i Finland kan slå hårt mot svensk industri

Strejken i Finland kan komma att slå hårt även mot svensk pappersindustri. Svenska Pappers har som sympatiåtgärd en övertidsblockad som snabbt kan stoppa pappersbruk i Sverige.

Annons
Strejken innebär att de sympatiåtgärder svenska Pappers varslat om träder i kraft.
 Eftersom bemanningen är väldigt tajt så kan det slå hårt snabbt. Det är väldigt vanligt med övertid och då blir det problem redan på måndag, säger Lennart Olovsson, avtalssekreterare i svenska Pappers till TT.
Han tror att även fabriker tvingas stänga.
 Det skulle förvåna mig om man inte får stopp på någon pappersmaskin på grund av detta. I Finland har man haft en övertidsblockad under en månad med över 200 stopp, säger Olovsson.

Kärvt förhandlingsläge
Olovsson har täta kontakter med sina finländska fackliga kollegor och rapporterar om ett synnerligen kärvt förhandlingsläge. Medlingen har pågått en längre tid men i lördags ansåg riksförlikningsmannen Juhani Salonius att parterna stod så långt ifrån varandra att det var meningslöst att lägga ett kompromissbud. Strejken var ett faktum.
 Det pratas allt mer om att det kan bli en långvarig konflikt, säger Olovsson.
Pappers kan till och med tänka sig strejk i Sverige som sympatiåtgärd.
 Vi har sagt att vi är beredda att ta till de åtgärder som krävs. Det är en kamp för att försvara kollektivavtalet, säger Olovsson.

Sämre semesterregler
Även om strejken är tidsbegränsad till tre dagar med början på söndagskvällen, slår den hårt eftersom den totalt lamslår hela pappersindustrin.
Finländska Pappersförbundet slåss för att få behålla sitt kollektivavtal och vägrar acceptera de försämringar som de hävdar det nya förslaget innebär med bland annat två nya karensdagar och sämre arbetstids- och semesterregler.
Arbetsgivarna hävdar å sin sida att det måste till förändringar för att klara den mördande konkurrensen från andra pappersproducenter som till exempel Sverige.
Det är omkring 6 300 svenska pappersarbetare som omfattas av de övertidsblockader som Pappers varslat om.
Redan den 7 april beslöt Pappers att deras medlemmar i Sverige inte ska befatta sig med sådan produktion som normalt skulle utförs i Finland.

Svenska sympatiåtgärder
Steg nummer två är den övertidsblockad som Pappers genomför mellan den 16 och 18 maj, just under de finländska strejkdagarna. Den övertidsblockaden gäller Stora Ensos tio bruk i Sverige.
Pappers har även varslat om ett tredje steg, en veckolång övertidsblockad vid ytterligare sex finskägda pappersbruk i Sverige. Den inleds den 25 maj.
De finländska arbetsgivarna sitter inte heller med armarna i kors. Tredagarsstrejken har de mött upp med en veckor lång lockout, som startar just när strejken slutar den 18 maj.
Enligt finländska nyhetsbyrån FNB ska dock förhandlingarna återupptas på tisdag förmiddag.

Mer läsning

Annons