Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stress kan styras av tankar

/
  • Lena Linné, Ingrid Törnqvist, Irene Zackrisson och Githa Abrahamsson har alla bidragit till Nordanstigs topplacering för friskvårdsinsatser i Gävleborg.

Enbart tankar kan skapa stress - men också bota stress.
Det var ett av de budskap som Irene Zackrisson, Bergsjö, på onsdagen hade vid sitt föredrag hos Vuxenutbildningen i Bergsjö, färsk länsmästare för folkhälsoinsatser.

Annons
Stressen kan följa med även på ridturer, gymmet och svampplockningen. Det hjälper heller inte att man, som Irene Zackrisson, flyttat från Stockholm till Bergsjöglesbyn Älgered. Stressen finns där om den är i tankarna.
Man måste styra tankarna, schemalägga sin dag. Lugn och ro kan utlösas även av en tanke, sade massageterapeuten Irene Zackrisson som även gav personliga exempel om stressproblematiken.
I värsta fall hamnar man i ett ekorrhjul med spända muskler, huvudvärk, mag- och sömnproblem och irritation. Då kan utbrändheten, Irene Zackrisson kallar det urladdningen, vara nära.
Hon gav flera exempel på hur man kan styra tankarna rätt. Ett för henne har blivit att lämna klockan hemma då hon rider.
Avslappning, djur och natur och massage kan ge resultat för att skingra stress.
Att röra på sig är alltid bra.
Det kärnfulla men bara halvtimmeslånga föredraget gavs under temat Ork till friskhet som tillsammans med arrangemanget Höstrusket gjort att vuxenutbildningen fått länspriset för årets folkhälsoinsats. Det på förslag av Lena Linné, Hassela, folkhälsosamordnare i kommunen till i juli nästa år.
Kan en folkhälsosamordnare också bli stressad?
Ja. Men jag försöker att schemalägga min tillvaro.
Lena Linné stressas inte över att arbetet snart kan ta slut.
Jag har inställningen att göra så gott jag kan. Nu.
Githa Arbrahamsson, Bergsjö, var idékläckare till Höstrusket som för en månad sedan fick 600 personer ut på Vaderundan. På frågan om man inte stressas av att vara arrangemangsansvarig svarar hon att det inte blir så.
Jag avskärmar mig från stressen. Många tar ett ansvar för Höstrusket.
Resultatet, att så många är med, stimulerar.
Arbetet med Höstrusket sker utanför det ordinarie jobbet. Engagemanget stärker oss, tillägger den drivande utbildningssamordnaren på Vuxenutbildningen, Ingrid Törnqvist, Gnarp.
Irene Zackrisson konstaterar att stor arbetsbörda inte behöver ge stress.
Inte om den är rolig.

Mer läsning

Annons