Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stress på arbetet problem i hela Europa

Inte bara i Sverige utan också i övriga Europa är stress och sociala faktorer stora risker i arbetslivet. —  Det är väldigt likartade problem vi har, säger Annika Härenstam, forskare på svenska Arbetslivsinstitutet.

Annons
I veckan träffades EU-nätverket Perosh i Stockholm med arbetslivsforskare från Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Sverige och Tyskland.
Enligt Härenstam ser forskarna i de flesta länder likartade orsaker till ohälsan. Avregleringar, personalnedskärningar, effektivitetskrav och ökat budgettryck långt ner i arbetsorganisationen följs av psykosociala problem.
 Vi har gått från arbetsskador och fysiska risker till stressrelaterade risker, säger Annika Härenstam.

\"Motsägelsefullt\"
En annan likhet mellan länderna är att problemen mest finns bland kvinnor och i offentlig sektor som vård, skola och omsorg.
Lagstiftningen i EU-länderna omfattar den psykosociala arbetsmiljön. Andra gemensamma drag är att metodiken för att analysera vad som orsakat problemen utgår från arbetsmiljön. Men åtgärderna är tvärtom individinriktade.
 Det är motsägelsefullt. Det mesta som görs är riktade till individerna, att de ska lära sig att bättre klara stress i arbetsmiljön. Så är det även i Sverige, säger Härenstam.
De europeiska länderna har generellt gjort väldigt lite, menar hon, för att agera på strukturell, övergripande nivå.

Aktiva
I Sverige har staten traditionellt varit en mycket aktiv part på arbetsmarknaden. Med väl utbyggd offentlig sektor där alltså ohälsan är störst är stat, kommuner och landsting också i stor utsträckning arbetsgivare.
Även om resultaten är svåra att mäta, pekar Annika Härenstam på att svenska staten bland annat genom Arbetslivsfonden ur ett europeiskt perspektiv trots allt är osedvanligt aktiv.
 Många länder gör oerhört lite. Man satsar helt enkelt på att anställa frisk personal, och arbetsgivarna har väldigt stor makt. Där finns en tydlig skillnad mellan de nordiska länderna och andra länder, säger hon.

Mer läsning

Annons