Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall klart sämst i landet

/

— tusentals föräldrar fick pengarna för sent Försäkringskontoret i Sundsvall är klart sämst i landet på att betala ut föräldrapenning för vård av sjukt barn i tid. Det visar försäkringskassans egen statistik för de senaste tolv månaderna.

Annons
Försäkringskassans mål är att 90 procent av de som söker tillfällig föräldrapenning ska få pengarna inom 30 dagar. Genomsnittet i landet är att 85,6 procent också får det, vilket är en förbättring mot året innan.
Men för Sundsvallskontoret gick utvecklingen åt fel håll. Mindre än hälften (44,4 procent) av föräldrarna fick pengarna i tid under perioden augusti 2004juli 2005. Det innebär att tusentals föräldrar fått ersättningen för sent.
Vi har haft problem hela våren och under semestern blev det ännu värre, säger Thomas Zemturis enhetschef sedan ett år tillbaka.
Problemen är dock betydligt äldre än så. Året dessförinnan fick bara 50,5 procent pengarna i tid.
Under våren har en av de 14 anställda på avdelningen varit långtidssjukskriven, dessutom har man haft flera fall av kortare frånvaro.
I snitt har 23 personer varit frånvarande av olika skäl under våren. Vi har också behövt stötta kundtjänst med folk från vår enhet. Och några har prövat på andra jobb under tiden. Så det har varit flera faktorer försämrat vår kapacitet, menar Thomas Zemturis.
Varför har ni inte satt in vikarier?
Det krävs kompetens för att handlägga ärendena och därför tar det tid och kraft att lära upp nya. Men hade vi vetat att frånvaron skulle återkomma så hade vi nog gjort det.
Får ni många samtal från irriterade föräldrar?
Ja, det är klart att många undrar varför de inte fått sina pengar. Och dessa samtal tar i sin tur tid för vår personal, så vi hamnar i en ond cirkel.
Hur många ärenden får ni in per månad?
I maj fick in nära 3 000, varav 2 300 var tillfällig föräldrapenning. I juni var det 1 000 fall av föräldrapenning och 2 100 med tillfällig föräldrapenning.
Har antalet ärenden ökat kraftigt?
Nja, de har ökat, men inte dramatiskt. Däremot är blanketterna oftare ofullständiga och behöver kompletteras, vilket tar tid.
Hur ska ni hinna ikapp?
Vi har full styrka i dag, så situationen har ljusnat. Vi har också anställt två extra fram till årsskiftet. Dessutom jobbar vi övertid och tar även hjälp av kollegorna i Örnsköldsvik. Så till nyår tror jag att vi arbetat av högen. Då hoppas jag att även vi klarar målet på 90 procent och att vi klarar oss med de 14 ordinare anställda.

Fakta
Försäkringskassans mål är att 90 procent ska få sin tillfälliga föräldrapenning (vård av sjukt barn) inom 30 dagar. Resultatet för de fem sämsta kontoren (i procent):
aug 04juli 05
Sundsvall44,4
City Stockholm57,1
Höör68,3
Kävlinge71,1
Solna-Sundbyberg71,8
Hela Sverige85,6

Mer läsning

Annons