Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls butiker sämst på prismärkning i skyltfönstren

/
  • Fönstershopping. Att Väskshoppen inte hade några priser i skyltfönstret tycker dock Mikaela och Victoria Söderberg inte gör så mycket. Man tänker inte så mycket på priset om det är något man gillar, säger de.

Butikerna i Sundsvall är sämst på att prismärka varorna i skyltfönstren. Trots att det sedan 14 år är lag på detta.

Annons
Enligt en undersökning som Sveriges Radio gjort i sju städer så hade över hälften av butikerna ingen eller för dålig prismärkning i skyltfönstren. I centrala Sundsvall gällde detta 80 procent av butikerna.
När ST i går kontrollerade 20 butiker saknade fem av dem helt prismärkning, däribland Väskshopen.
Jag vet att det finns en lag om detta, även om jag ibland undrar varför den finns. Ibland har jag prismärkt i fönstret, ibland inte, säger Solveig Sjöbom, som äger butiken och drivit den i elva år.
Hon sköter butiken helt själv och ska hinna med alla sysslorna. Men egentligen är det inte främst tidsbrist som gör att hon inte sätter ut priserna i fönstren.
Nej, finns inget pris så kommer kunden in och frågar, vilket är bra, menar Solveig Sjöbom.
Kunden Gunilla Åkerdahl håller dock inte med.
Nej, jag blir irriterad när jag inte kan se i fönstret vad varan kostar. Så det här har jag tänkt på flera gånger, säger hon.
Alla affärsidkare har dock inte hört talas om lagen som säger att alla varorna i skyltfönstren ska prsimärkas.
Nej, jag hade inte en aning om att den fanns, erkänner Björn Nordlander, vars far driver Nordlanders optik.
Att de rätt nyligen flyttat in i lokalerna på Storgatan 31 gör att de heller inte riktigt hunnit göra skyltfönstren klara, menar Björn Nordlander.
Det blir inte så lätt heller eftersom priserna på glasögon varierar så, exempelvis om du vill ha progressiva glas. Men bågarna skulle man förstås kunna prismärka och finns det en lag så ska vi väl följa den, säger han.
Förutom Sundsvall ingick Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Örebro och Östersund i undersökningen. Sammanlagt 375 butiker på gågator kontrollerades. De små butikerna klarade sig sämre än de stora kedjorna.

Mer läsning

Annons