Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsbor får vänta på sjukpenningen

Bostadsorten kan vara avgörande för hur du blir bemött av försäkringskassan. Bor du i Örnsköldsvik har du stora chanser att få sjukpenningen utbetald i god tid. I Sundsvall får den sjukskrivne vänta betydligt längre.

Annons
Det här framkommer av den redovisning som försäkringsdelegationen i Västernorrland gjort för 2005 års verksamhet.
Deras årliga rapport till regeringen är en slags revisionsberättelse över verksamheten. Där framkommer det att det finns stora regionala skillnader i utbetalning av sjukpenning och tillfällig föräldrapenning och avslag och indragningar av sjukpenning.
Uppseendeväckande. Är det här en rättssäker tillämpning av försäkringen, frågar sig delegationens ordförande Ingemar Nilsson (s).
Målet är att 90 procent av länsinvånarna ska ha sjukpenningen i sin hand inom 30 dagar. Det klarar man i Örnsköldsvik. I Sundsvall får bara 60 procent av de sjukskrivna pengarna i tid.
Ännu värre är det när det gäller tillfällig föräldrapenning. Där hade Örnsköldsvik siffran 78 procent i december förra året. I Sundsvall fick bara 48 procent sina pengar inom 30 dagar.
Förra året var det 581 personer i länet som fick avslag/indragning av sin sjukpenning. Det ska jämföras med 126 avslag/indragningar under 2004. Men i tillämpningen av reglerna ligger Västernorrland i mittfåran i ett riksperspektiv. Många andra län är betydligt hårdare i sin tolkning.
Även här finns skillnader inom länet. Bor man i Ångermanland löper man större risk att bli av med sjukpenningen än om man bor i Medelpad.
Skillnaderna handlar om ledning, styrning och metoder, säger försäkringskassan direktör Lars Andersson. Vi har också haft IT-system som inte fungerat. Sedan har det varit en osedvanligt stor sjukfrånvaro hos de som sysslar med utbetalningar. Speciellt i Sundsvall.
Han säger att man tagit itu med problemen.
Senast i juni ska vi ha nått 90 procent.

Mer läsning

Annons