Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag världsekonomi gör Ams pessimistiskt om jobben

Det är inget riktigt drag på arbetsmarknaden. Arbetslösheten fortsätter att sjunka men takten har växlats ned från kamellunk till snigelfart.

Annons
Det konstaterar Ams-chefen Anders L Johansson när han presenterade verkets senaste något nedreviderade prognos för 2005 och 2006.
Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) spår att sysselsättningen ökar med 17 000 personer i år, en nedskrivning från höstens prognos på 25 000 nya jobb. Då ska man också veta att 10 000 av årets nya jobb är friårsplatser. För nästa år räknar Ams med 33 000 nya jobb, inklusive cirka 4 000 friårsplatser.
 Och omkring 7 000 nya jobb är väldigt litet, säger Johansson och konstaterar att läget är rätt mörkt och samtidigt svårbedömt.
Det är den svagare utvecklingen i världsekonomin som påverkar samt att hushållen fortsätter att spara trots att den svenska ekonomin är stark.

Återhållsamt
I höstens prognos hoppades Ams att hushållen skulle öka sin konsumtion och därmed agera draglok. Nu måste man konstatera att det inte har skett.
 Varför hushållen varit mer återhållsamma vet vi inte, säger Sandro Scocco, chefsekonom på Ams.
Ams anser att det finns utrymme för Riksbanken att sänka räntan med 0,75 procent. Det tål situationen på arbetsmarknaden utan att Riksbankens inflationsmål hotas. Däremot gör Ams ingen bedömning av hur många jobb en sådan sänkning skulle leda till.
Ams sänker BNP-prognosen till 2,8 procent i år medan BNP-prognosen för 2006 är 2,4 procent. Produktivitetstillväxten fortsätter att bidra starkt till tillväxten.
Ams spår att den öppna arbetslösheten kommer att uppgå till 5,1 procent under 2005, medan den sjunker till 4,5 procent under 2006.
Ams räknar med att 2,7 procent av arbetskraften är i arbetsmarknadspolitiska program 2005 och 2006.

Vanligt jobb
Bland sina åtgärdspaket satsar Ams nu rätt mycket på anställningsstödet. Det ger enligt Anders L Johansson goda resultat och leder i nästan hälften av fallen till vanligt jobb efter tre månader med stöd.
 Vi måste öka de insatserna och pumpa upp våra arbetsgivarkontakter, säger Ams-chefen.
Byggsektorn och delar av den privata tjänstesektorn expanderar medan kommuner och industri är mer dämpade i sina rekryteringsplaner. Mixen bland de arbetslösa förändras också. För tekniker och dataingenjörer ljusnar arbetsmarknaden medan samhällsvetare har det fortsatt kämpigt. Också antalet som hoppar av gymnasiet eller går ut med ofullständiga betyg är en grupp som ökar bland de arbetslösa.

Högre arbetslöshet
På tisdagen publicerades också SCB:s arbetskraftsundersökning nu enligt ny EU-anpassad modell. Förändringen innebär bland annat att fler räknas in i gruppen arbetslösa och arbete utomlands jämställs med arbete i Sverige. Med de nya beräkningarna kommer Sveriges rankning i Europas arbetslöshetsliga att sjunka något. Den öppna arbetslösheten beräknades under april till 5,8 procent. Enligt den gamla modellen var den öppna arbetslösheten 5,4 procent.

Mer läsning

Annons