Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt, men inte hopplöst

På Arbetsförmedlingen i Sundsvall får man ta emot allt fler arbetslösa som mist sin sjukpenning. — Vi förstår fackets kritik. Men läget är inte helt hopplöst, säger Gunilla Larsson.

Annons
Hon arbetar just med att försöka hjälpa den gruppen.
Av de 13 arbetslösa personer som fått indragen sjukpenning sedan i maj har tre faktiskt jobb på gång, i två av fallen tack vare egna kontakter, säger Gunilla Larsson.
För vissa blir dock den nya situationen med indragen sjukpenning rena chocken. Rose-Marie Björklund, biträdande chef på arbetsförmedlingen, berättar att de ibland möter personer som är förtvivlade.
De gråter och är jätteledsna. De anser att de inte klarar av att jobba och kanske inte heller har fått någon rehabilitering. Ibland tycker inte heller A-kassan att de kan stå till arbetsmarknadens förfogande och då får de ingen ersättning därifrån, säger Rose-Marie Björklund.
Först säger alltså Försäkringskassan att personen är arbetsför, sedan säger A-kassan att denne inte är det.
Ja, det rimmar förstås väldigt illa erkänner, säger Rose-Marie Björklund.
För den drabbade väntar då socialbidrag.
Men samtidigt samarbetar försäkringskassan och arbetsförmedlingen för att hjälpa de berörda personerna.
Vi kan ordna arbetsprövning för de arbetslösa och har i dag 600 personer med funktionshinder ute i jobb i dag, påpekar Rose-Marie Björklund.
Ann-Christin Munther, försäkringschef i Västernorrland, tycker det är bra att Försäkringskassan blivit tydligare i sin bedömning och att den nu är mer enhetlig över hela landet.
Sedan är det förstås ett dilemma att alla arbetssökande inte får jobb, men sjukförsäkringen ska inte täcka arbetsmarknadens problem. Arbetsförmedlingen har nu också blivit bättre på att snabbt sätta in resurser för att stödja dessa människor, säger hon.

Mer läsning

Annons