Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrikanskt bud står Skandia dyrt

Skandia redovisar en kraftig vinstökning för tredje kvartalet och vd Hans-Erik Andersson antyder att bolagets prognoser kommer att höjas.
Samtidigt står det klart att budet från Old Mutual har kostat Skandia tiotals miljoner kronor.

Annons
 Det är dyra övningar det här, det behövs en hel del rådgivning av finansiell natur, legal natur och medienatur, och det tar en hel del resurser även internt naturligtvis, säger Andersson till TT.
Old Mutual meddelade på måndagen att budet på Skandia, som det svenska bolaget betraktar som fientligt, förlängs med fyra veckor till den 16 december. Hans-Erik Andersson konstaterar att förseningen innebär fortsatt osäkerhet för kunder, anställda och aktieägare.
 Det är olyckligt, och lite förunderligt mot bakgrund av alla tvärsäkra uttalanden om stöd för budet. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man har fått in alldeles för lite (aktier) mot vad man hade hoppats på.

Sparprogram försenat
Budet har även lett till att Skandias sparprogram, kallad turboplanen, försenats med så mycket som ett halvår. Men Skandia ser ändå en hel del effekter av programmet redan nu, säger Andersson.
 Så jag tror att effektmässigt kanske vi kan komma i kapp rätt snart. Bara vi får lite arbetsro.
På frågan om han räknar med en höjning av budet svarar Hans-Erik Andersson att han "har svårt att se hur det skulle gå till". Han syftar på att ett köp av Skandia innebär en ansenlig påfrestning på Old Mutuals finanser, även på den budnivå som gäller i dag.

Alla enheter bidrar
 Om det kommer till en sammanslagning skulle det nya bolaget få starta med en väldigt svag balansräkning.
När det gäller resultatet är Skandias vd mycket nöjd. Alla enheter inom sparkoncernen bidrar till förbättringen, som överträffar de optimistiska planer som bolaget offentliggjorde i september. Och Andersson låter antyda att planerna nu justeras upp ytterligare.
 Ja, som det ser ut nu så finns det ingen anledning att hänga läpp här, utan vi ska ta tillvara på de möjligheter som vi ser, säger han.

Stark ökning i Sverige
Vändningen omfattar även Sverige, där Skandia så smått börjar resa sig ur askan efter alla skandaler. Nyförsäljningen av fondförsäkringar växte mycket kraftigt under tredje kvartalet.
TT: Vad ska Jim Sutcliffe (Old Mutuals vd) dra för slutsatser av det här resultatet?
 Jag hoppas att hans huvudslutsats är att han ska hålla på med Old Mutual så håller vi på med Skandia. Om han kommer till det, det vet jag inte. Men det här visar att affärsidén är bra och att vi klarar oss mycket bra på egen hand.

Mer läsning

Annons