Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågen ska rulla på Botniabanan om fem år

I augusti 2010 kommer tågen att rulla för fullt på Botniabanan, den nya järnvägen som byggs mellan Umeå och Nyland utanför Kramfors.

Annons
Det stora järnvägsbygget, som nu har kommit halvvägs, har försenats med flera år jämfört med de ursprungliga planerna. Det beror bland annat på att miljöprövningen enligt den nya miljöbalken tar längre tid än planerat, men också på att nya krav kommit in i bilden, som även fördyrat bygget.
Alla inblandade parter i bygget tecknade på måndagen under ett nytt huvudavtal för Botniabanan under överinseende av statens förhandlingsman Bengt Owe Birgersson.
Av det nya avtalet framgår att kostnaden för järnvägen blir 13,2 miljarder kronor. Bygget av den nya järnvägen och upprustningen av Ådalsbanan mellan Sollefteå och Sundsvall ska vara färdiga i augusti 2010.
De berörda kommunerna längs järnvägen ska enligt gällande avtal stå för kostnaderna och bygga de resecentrum som behövs. Kommunerna och landstingen i regionen garanterar även för en regional tågtrafik med minst sex dubbelturer per dygn.

Mer läsning

Annons