Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tappar fyra miljoner i transportstöd

/

— men företagen tiger still Företag inom Sundsvalls kommun tappar nära fyra miljoner kronor per år. Det blir följden av att transportstödet sänktes för en månad sedan. Men från företagen har inga protester hörts.

Annons
I Norrbotten, Västerbotten och Jämtland är många företagare upprörda. Där blir också sänkningen mer dramatisk i de flesta områden.
Men i Västernorrland har det varit förvånandsvärt tyst, tycker Rolf Näslund på Svenskt Näringsliv och Tommy Schavon på Företagarna.
Företagen kanske inte hunnit förstå vad det innebär. Samtidigt är det så mycket annat som dras in att många företagare nog är lite uppgivna, tror Tommy Schavon.
I större delen av Västernorrland sänks bidraget från 15 till 10 procent. För några företag handlar det om rätt mycket pengar.
Dit hör exportföretaget HL Display, som i fjol fick nära 1,2 miljoner kronor i transportstöd. De tappar nu nästan 400 000 kronor på ett år.
Det är för jäkligt. För oss blir detta en ren kostnad. Det här gynnar verkligen inte företagen i Norrland, säger Christer Sahlén, logostikchef på HL Display.
Företaget har dock inte agerat mot sänkningen.
Nej, men blir det ett gemensamt upprop så är vi förstås med, säger Christer Sahlén.
Ahlstrom Cores i Matfors tillverkar papphylsor till pappersindustrin och har bland annat transporter till Munksund och Karlsborg i Norrbotten. Transportkostnaderna ligger på över tre miljoner kronor per år. I fjol fick de 222 000 kr i stöd, men nu förlorar de en tredjedel av detta.
Stödet är viktigt för oss, även om det inte är avgörande för vår framtid. Vår tillverkning i Matfors går bra, men samtidigt gör nya aktörer att konkurrensen skärps, säger produktionschefen Håkan Jonsson.
Ahlstrom Cores har heller inte protesterat mot sänkningen.
Nej, inte vad jag vet. Men tappar vi 75 000 kronor, så borde vi förstås göra det, säger Håkan Jonsson.
Hans Berg, vd för Permobil i Timrå, tycker däremot att sänkningen spelar rätt liten roll för företaget.
I förhållande till vårt varuvärde är det ganska lite pengar. Jag gillar heller inte att vi i Norrland utmålar oss som offer. Vi får exempelvis billiga transporter, eftersom många lastbilar annars skulle gå tomma söderut.
För Birstaverken kostade transporterna i fjol 1,6 miljoner kronor. Transportstödet är dock ganska litet, eftersom företagets produkter bland annat varmförzinkade broräcken och spiraltrappor anses ha för lågt förädlingsvärde. I fjol fick de 49 000 kronor.
Vi missade en ansökan och borde fått 80 000 kr. Men att förlora en tredjedel av det gör i stort sett varken till eller från. Vi skulle behöva betydligt mer i stöd för att det skulle ha någon större betydelse, säger vd Birger Larsson.
Protesterna från de övriga länen har dock gjort att infrastrukturminister Ulrica Messing lovat se över de sänkta transportstöden.

Fakta om transportbidraget
Företag i de fyra nordligaste länen kan få bidrag för transporter inom landet.
Avståndet måste dock vara minst 40,1 mil.
För hela kuststräckan i Västernorrland (zon 2) sänktes stödet i juli från 15 till 10 procent.
Ånge kommun, samt Lidens och Holms församlingar i Sundsvall har dock flyttats över till zon 3. Så trots sänkningarna får de 15 procents stöd även i fortsättningen.

Mer läsning

Annons