Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxiägare anmäls för skattebrott

Skatteverkets granskning av taxiägarna i Västernorrland och Jämtland kommer att ge staten flera miljoner kronor i inkomster.
Det säger Jan-Olof Björk, projektledare för granskningen.

Annons
Hittills har också ett tiotal företagare anmälts till åklagare.
Men det blir fler. Vi är skyldiga att göra brottsanmälan om beloppen är stora. Det kan handla om skattebrott, bokföringsbrott eller försvårande av skattekontroll. I många fall handlar det om svarta löner, säger Jan-Olof Björk.
Grova fall anmäls också till länsstyrelsen, vilket gör att vissa taxiföretagare riskerar att få sina tillstånd indragna.
För en vecka sedan beslutade Skatteverket att en taxiföretagare i Sundsvall ska betala ytterligare 350 000 kronor i skatt.
Men det finns fall där beloppen kommer att bli högre än så. I ett fall kan det handla om nära en miljon kronor, säger Jan-Olof Björk.
Hittills har Skatteverket hunnit titta på ett 60-tal taxiföretag, en del granskningar är avslutade och andra pågår för fullt.
Åtminstone 90 procent av dessa företag kommer att få höjd skatt. Men beloppen varierar förstås kraftigt. De företag vi granskar är ju också ett urval av alla taxiföretag i de två länen, så det innebär inte att situationen är lika illa i hela branschen, påpekar Jan-Olof Björk.

Kontrollerat körpassen
Skatteverket har kontrollerat rapporter från körpassen och information från taxis beställningscentraler mot företagarnas deklarationer.
Vi har haft ett bra samarbete med branschen, säger Jan-Olof Björk.
Kontrollen har bland annat avslöjat en omfattande verksamhet med svarta löner. När varje körpass börjar ska nämligen föraren knappa in sin personliga kod i taxametern.
När det exempelvis gäller den nämnde taxiföretagaren från Sundsvall, så hade denne uppgett nio anställda i deklarationen. Men Skatteverket hittade ytterligare 21 koder.
Enligt Skatteverkets bedömning är det uppenbart att svarta löner utbetalats, heter det i beslutet.
Skatteverket har höjt företagarens inkomst från näringsverksamheten med 311 000 kronor. Tillsammans med ökad moms, arbetsgivaravgifter samt skattetillägg betyder det att företagaren ska betala 350 000 kr mer i skatt.
Upptäckten av svarta löner gör att även de förare som kan identifieras med hjälp av koderna får höjd inkomst och skatt.
I en del fall har förarna dessutom samtidigt ersättning från försäkringskassan eller a-kassan. Dessa fall utreds nu, säger Jan-Olof Björk.
Dessa personer har alltså ytterligare efterräkningar att vänta.

Mer läsning

Annons