Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxiåkare åtalas för fiffel med böckerna

En 38-årig taxiåkare åtalas nu för fiffel med bokföringen.
Hans speltokige kompis skötte böckerna, och åtals för medhjälp till brotten.

Annons
38-åringen drev 2002 en liten taxirörelse i aktiebolagsform, men speciellt mycket om bokföring visste han inte. Till detta hade han lejt en 37-årig kompis, även han i taxibranschen och med vissa kunskaper i kamerala sammanhang.
Men när skattemyndigheterna gick igenom bokföringen för 2002 hittade de stora brister. Bland mycket annat saknades detaljerad bokföring om vilka chaufförer som varit inhyrda hos honom. Skatterevisorn menar att man inte kan kolla att dessa chaufförer hade taxikompetens, eller var pengarna som bokförts som lönekostnader tagit vägen.
Så illa skötta var böckerna att de inte kunnat ligga till grund för beskattning. Därför åtalas taxiåkaren för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
I förhör medger åkaren att han haft dålig koll på böckerna, men förnekar att han haft uppsåt att begå brott. Han litade på att kompisen skötte bokföringen, vilket denne fått betalt för.
Kompisen åtalas för medhjälp till åkarens brott. Han förnekar också uppsåt, och förklarar att han mådde dåligt denna period, och att han var i klorna på speldjävulen.
Jag hade bara en sak i huvudet, och det var att få in pengar och spela bort dem på kasinot, berättade han i förhör.

Mer läsning

Annons