Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater Västernorrland måste betala arbetsgivaravgift

Teater Västernorrland ska betala arbetsgivaravgifter för sina frilansare. Det har kammarrätten beslutat i en dom.

Annons
Det var vid en revision hos länsteatern för några år sedan som skattemyndigheten fann att ersättningar och förmåner för år 2000 inte hade redovisats.Teatern hade under året betalat ut drygt 90 000 kronor i skattefria traktamenten till skådespelare, regissörer och scenografer som tillfälligt flyttat till Sundsvall. Personalen bodde dessutom gratis i ett tiotal lägenheter, en förmån som värderats till 78 000 kronor. De flesta hade bostad kvar på hemorten och bodde i Sundsvall kortare tid än ett år.
Länsteatern överklagade skattemyndighetens beslut och har i tvisten velat jämställa teatern med bygg- och anläggningsbranschen där bostaden kan räknas som tjänsteställe vid tillfälliga arbeten.
Något som skattemyndigheten inte har accepterat.
Kammarrätten gick i sin dom på skattemyndighetens linje precis som länsrätten tidigare gjort.
\"Skådespelarna har varit anställda vid länsteater under viss tid och har därvid, såvitt nu är ifråga, haft en framträdande plats där de utför huvuddelen av sitt arbete, nämligen Sundsvall. De får därmed anses ha haft sitt tjänsteställe i Sundsvall. Fråga är således inte om tjänsteresor utan om tillfälligt arbete på annan ort än hemorten. De ifrågavarande ersättningarna är därför att jämställa med lön för vilken arbetsgivaravgifter ska utgå. Länsteaterns överklagande ska därför avslås\", skriver rätten i domen.

Mer läsning

Annons