Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia älskas av börsen efter storköp

Börsen gillade beskedet från Telia Sonera under påskhelgen att man köper aktiemajoriteten i den turkiska mobiloperatören Turkcell. Sakta faller Telia Soneras expansionsplaner på plats.

Annons
 En viktig affär för alla inblandade, som öppnar för många nya möjligheter, sade koncernchefen Anders Igel under en telefonkonferens på tisdagen.
Länge, alltför länge anser somliga, har Telia Sonera suktat efter skaffa sig aktiemajoriteten i den turkiska mobiljätten Turkcell.
Som ett välkommet påskägg kunde Anders Igel under långfredagen berätta att Telia ska överta 27 procent av den turkiska Cukurova-gruppens aktier för nästan 22 miljarder kronor. Därmed får Telia kontroll över 64,3 procent av aktierna i Turkcell.

Lokalt ägande
 Men vi har inga planer på att köpa hela bolaget, lokalt ägande är viktigt för att utveckla Turkcell i Turkiet, sade Anders Igel, som genom köpet ökar antalet Telia Sonera kunder till 38 miljoner. Telia Sonera blir därmed Europas fjärde största mobiloperatör.
Det tycks Stockholmsbörsen gilla, där aktien under tisdagen på några timmar steg med cirka fem procent och flera stora finansaktörer rekommenderade köp av Telia Sonera-aktier.
Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors däremot satte bolaget på sin bevakningslista, vilket kan resultera i sänkt kreditbetyg och därmed höjda låneräntor i framtiden.
Med 23,4 miljoner kunder har Turkcell en marknadsandel på 67 procent i Turkiet och Telialedningen ser stora möjligheter att växa via den delägda operatören Fintur i Ukraina, Kazakstan, Azerbajdzjan, Georgien och Moldavien.

Plattform
 Vi ska nu titta närmare på möjligheterna, men det är klart att Turkcell är en viktig plattform för expansion i området, säger Igel.
När köpet av Turkcell väl genomförts kan Anders Igel inkassera sin tredje upphandling. Telia Sonera har tidigare skaffat sig kontrollen över före detta Orange i Danmark och Litauens största mobiloperatör. 5,5 miljarder kostade den danska affären. Den nya affären med Turkcell ytterligare 22 miljarder kronor.
Men med den gedigna kassakista Igel byggt upp på senare år, riskerar företaget knappast att hamna i någon lånekris.

Guldregn
Tvärtom finns det en del kvar på Anders Igels uppköpslista. Det är ingen hemlighet att Telia Sonera sedan länge försökt köpa på sig aktiemajoriteten i den ryska mobiloperatören Mobitel och att komma över den estniska statens ägande i Estlands svar på Telia.
Än så länge utan framgång. I Ryssland stökar det till sig av oklara ägandeförhållanden i Estland anser man att Telia Soneras bud varit för dåliga.
Dessutom har Telialedningen lovat guldregn över aktieägarna i form av inlösenprogram värda 10 miljarder 2006 och lika mycket 2007.
De planerna påverkas inte av affären i Turkcell som man hoppas kunna avsluta under andra kvartalet under förutsättning att den får grönt ljus av de turkiska myndigheterna.

Mer läsning

Annons