Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas - civilingengören som gick ur facket

Civilingenjören Thomas Storsjö gick ur facket och nöjde sig med att enbart vara med i a-kassan. — Största anledningen var ekonomin. Jag tyckte inte att jag fick ut tillräckligt mycket av att vara med.

Annons
Thomas gick med i Civilingenjörsförbundet redan under studietiden i Uppsala. Efter examen 1997 fick han jobb på Metso Paper. 2001 valde han att gå ur facket.
På Metso var facket ganska aktivt, men jag tillhörde en mindre organisation inom företaget som hade lokaler på ett annat ställe. Mycket därför såg jag inte riktigt nyttan med facket då.
Året efter det att Thomas valt att gå ur Civilingenjörsförbundet blev alla på avdelningen uppsagda på grund av en omorganisation.
Då var det några fackligt aktiva som drev på och då såg man nyttan med facket, säger Thomas.

Togs tillbaka
Uppsägningarna togs tillbaka, men Thomas och hans arbetskamrater, valde att starta ett eget företag, Eurocon Analyzer, som utvecklar mätutrustning till pappersindustrin.
Tankarna på att gå med i facket igen har funnits. En orsak är en försäkring som gör att han skulle få ut en högre ersättning om han skulle bli arbetslös.
Men det finns också anledningar som bromsar.
Eftersom jag nu även är delägare i företaget så sitter jag på båda sidor om bordet. I den rollen får jag ibland tumma på vissa saker för att det ska gynna företaget.

Fakta/Fackavgifter
Här är två exempel på vad det kostar att vara med i facket.
Svenska Kommunalarbetarförbundet : 351 kronor/månad vid en lön på 18 000 kronor. Av den summan utgör a-kassa 92 kronor. Faktisk kostnad efter skattereduktion 249 kronor/månad. Hemförsäkring och fritidsförsäkring ingår.

SIF: 260 kronor/månad inklusive a-kassa på 90 kronor vid en månadslön på 18 000 kronor. Faktisk kostnad efter skattereduktion 182 kronor/månad. Hemförsäkring ingår ej.

Mer läsning

Annons