Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjugo kursdubblare på börsen

Tjugo bolag på Stockholmsbörsen har hittills i år stigit med mer än 100 procent.
IT, olja och läkemedel är de hetaste branscherna.

Annons
När bara drygt tre veckor återstår av börsåret är den största kursvinnaren av alla det lilla Nyköpingsföretaget CTT Systems. Med stöd av en jätteorder från amerikanska Boeing har kursen för CTT, som säljer fuktregleringsprodukter för flygplan, stigit med hela 275 procent i år.
Tvåa på vinnarlistan är Raysearch, som utvecklar programvara för strålbehandling av cancer. Aktien har gått upp med 269 procent. Bolaget har också kraftigt förbättrat både resultat och omsättning.
Sensys Traffic i Jönköping är ett annat småföretag som gått oerhört bra på börsen - kursen har stuckit iväg med 261 procent. Uppenbarligen finns det många som tror på bolagets system för trafikövervakning.

Var i akut kris
Digital Vision var i akut kris i fjol och hörde till förra årets sämsta investeringar på börsen. Men i år har bildbehandlingsbolagets aktie stått för en rejäl återhämtning, plus 219 procent hittills.
Andra bolag som stigit mer än 200 procent är läkemedelsbolagen Biophausia och Meda samt Vostok Nafta, som investerar i främst olje- och gastillgångar i forna Sovjetunionen.
Det många av dessa bolag har gemensamt är inte, som man kanske kan tro, att de går bra ekonomiskt. Tvärtom tyngs flera av de största börsvinnarna av förluster. De enorma kursuppgångarna drivs i stället av optimistiska förhoppningar om framtiden.

Lundin vinnare
Längre ner på vinnarlistan, bland de aktier som mer än fördubblat sina kurser, finns till exempel oljebolaget Lundin Petroleum, som liksom Vostok Nafta hör hemma i Adolf H Lundins familjesfär.
IT- och teknikbolagen Axis, Anoto, Precise Biometrics, Readsoft och Framfab har också stått för kursuppgångar på över 100 procent, liksom nätaktiemäklarna Nordnet och Avanza.
Här finns också mer traditionella näringar, i form av husvagnstillverkaren Kabe, gruv- och smältverksbolaget Boliden och verkstadsbolaget VBG.
De angivna kursförändringarna avser onsdagseftermiddagens kurser jämfört med årsskiftet.

Mer läsning

Annons