Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog hem rekordstor order från Sibirien

/
  • Sund/Birsta fåt stororder . Fr v Erik Karlström projektchef, Magnus Lindblom projektledare och Peter Mårstedt, vd.  FOTO SÖREN WALLDIN

Sund Birsta har kammat hem sin största order hittills, värd 80 miljoner kronor. Köpare är ett stålföretag i Sibirien. – Fantastiskt roligt, tycker vd Peter Mårstedt.

Annons
Han har flera anledningar att fira. Nyligen redovisade verkstadsföretaget Sund Birsta en bruttovinst på 50,5 miljoner kronor för räkenskapsåret 2004/05. Rekord även det.
Sund Birsta, som gör utrustning och maskiner för stålindustrin, är mycket internationellt. Huvudkontor i Sundsvall, italienska ägare (Danieligruppen), största marknaden i Kina och nu genombrott i Ryssland.
Vi har haft leveranser till Ryssland i 10 15 år och för ett år sedan etablerade vi ett kontor i St Petersburg, berättar Peter Mårstedt.
Nu har företaget i konkurrens med flera andra bolag i världen fått en order på fyra anläggningar som ska hantera och bunta armeringsjärn åt valsverket Zapsib.
Det är mycket tack vare att vi har så många duktiga medarbetare, berömmer Mårstedt.
Ett tiotal anställda kommer att jobba med uppdraget, samtidigt som de kommer att lägga ut en hel del jobb på andra verkstadsföretag regionen. Leveransen ska vara klar inom nio månader.
Ordern bidrar till att Sund Birsta även framöver tror att de kan utöka personalstyrkan något. I dag är de 70 anställda, varav de allra flesta är ingenjörer.
Företaget har förstås gynnats av att stålproduktionen i världen ökat kraftigt.
Vi var förberedda på en uppgång och har kunnat dra nytta av den, säger Mårstedt.
Kina är överlägset störst. Men Ryssland har en produktion som är tio gånger så stor som Sveriges och Sund Birsta hoppas förstås på fler stora order därifrån.

Mer läsning

Annons