Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppen tycker småföretagarna i länet

Det går bra för småföretagen i Västernorrland. Bara i två län, Västerbotten och Norrbotten, är företagarna ännu mer positiva. — Det här ser bra ut, säger Tommy Schavon, regionchef för Företagarna i Västernorrland.

Annons
Den nya konjunkturbarometern från Företagarna och Föreningsparbanken är munter läsning för norrlänningar. Optimismen är stor.
Västernorrland ligger bland topp fem i landet inom de flesta områden i undersökningen, konstaterar Anders Häggström, Föreningssparbanken Sundsvall.
4 500 företagare, varav 170 i Västernorrland, med upp till 50 anställda har intervjuats.
Nästan hälften av länets företag noterar en ökad orderingång och mer än hälften har ökat sin omsättning.
Det är främst hos tjänsteföretagen som uppgången märkts. Det är också där vi kunnat se en viss ökning i antalet jobb, säger Tommy Schavon.
Sysselsättningen har dock inte alls ökat i samma takt som orderingången och omsättningen. Men ökningen är ändå större än i riket i genomsnitt.
Och småföretagarna tror dessutom att det blir ännu bättre det kommande året.
I vårt län är förväntningarna då störst hos tillverkningsindustrin och det är också där ett antal nya jobb kan skapas. Däremot verkar behovet ganska fyllt inom tjänstesektorn, menar Tommy Schavon.

Bra i Sundsvall och Örnsköldsvik
I Västernorrland väger förstås Sundsvall och Örnsköldsvik tyngst i undersökningen och både Tommy Schavon och Anders Häggström tycker att det ser bra ut för dessa orter.
Det ger en annan bild än den kritik Sundsvallsföretagen leverade i Svenskt näringslivs undersökning tidigare i veckan.
Ja, men den speglade företagens relationer med kommunen. Det här visar ändå att företagen i Sundsvall har en bra konjunktur och tror på framtiden, tycker Tommy Schavon.
Barometern visar också att två av tre småföretag i länet tycker att det finns goda förutsättningar att växa. Även på den punkten är optimismen större än i riket i genomsnitt.
Där finns dock några faktorer som kan sätta käppar i hjulet.
Dit hör bristen på kompetent arbetskraft, där de arbetslösa ofta inte har rätt profil för jobben. Sjuklönegarantin är också ett stort hinder för småföretag, påpekar Tommy Schavon.
Men på det stora hela är detta den mest postiva småföretagarbarometern i Västernorrland på flera år.

Mer läsning

Annons