Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torbjörn och Torsten målar Cirkus tak

/
  • Bergsjö-plåtslagarna Torbjörn Svensson och Torsten Norman ska se till att Cirkus falsade plåttak pallar många år till.
  • Torbjörn Svensson betonar att han har ansvaret för fastigheten, inte för scenen där Mamma Mia nu spelas.
  • Ingen anledning att klaga på utsikten för Torsten Norman och Torbjörn Svensson. I arbetet ingår att måla även kupoltoppen med kulan.

I tio års tid har Torbjörn Svensson från Bergsjö kombinerat arbetet som hyreshusägare och fastighetsskötare på hemorten med att vara fastighetsskötare även på klassiska Cirkus i Stockholm, invigt 1892.

Annons
Den givna frågan är hur han kunde få halvtidsjobbet på Cirkus.
Kontakter, är svaret.
Han tillträdde på Cirkus innan det var dags för Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal Kristina från Duvemåla som kom att ses av över en miljon åskådare. I dessa dagar spelas Abba-giganternas Mamma Mia.
Bill Hugg, bördig från Stocka, har en av de bärande rollerna, berättar Torbjörn Svensson.
Under augusti och september har han ett exklusivt extraknäck på Cirkus tillsammans med en annan rutinerad plåtslagare från Bergsjö, Torsten Norman.
Uppdraget är att småreparera, rengöra, grunda och måla de 3 000 kvadratmetrarna på Cirkus tak inklusive kupoler och statyer.
1,5 ton färg går åt, beräknar Torsten Norman.
Det är numera ett amerikansk bolag, A Clear Chanell Entertainment, som äger Cirkus.
På 1980-talet genomgick den före detta cirkusarenan en stor förändring då ett innertak byggdes för akustikens skull. Därmed försvann de grandiosa takmålningarna för allmänheten.
De är dock bevarade men det är just ingen mer än jag som ser dem, säger Torbjörn Svensson då han visar runt.
Det är ingen tvekan om att Torbjörn Svensson trivs med sitt Cirkus-jobb. Men lunchen blir kort under ST-besöket. Som vaktmästare får han akut fixa till en bardisk i den matsal som håller på att byggas ut.

Mer läsning

Annons