Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots kritiken tar inte Skandia striden med Ramqvist

Det kostar för mycket tid och pengar och chansen till framgång är minimal. Därför står Skandias styrelse fast vid det hårt kritiserade förslaget att göra upp i godo med förre styrelseordföranden Lars Ramqvist.

Annons
Förlikningsförslaget innebär att Ramqvist betalar tillbaka de styrelsearvoden som han fått för åren 2000 och 2001, totalt 2,2 miljoner kronor. Mer blir det inte trots att Ramqvist som styrelseordförande var ytterst ansvarig för de skenande bonusprogrammen.
Det har retat gallfeber på Aktiespararna, som rekommenderar aktieägarna att rösta nej till förslaget på bolagsstämman i april.
Aktiespararna anser att summan är löjligt låg och hänvisar till dåvarande Skandialedningens beslut att lyfta bort taket på bonusprogrammet Wealthbuilder.
Beslutet innebar att ersättningarna till en lång rad Skandiachefer blev drygt en halv miljard kronor högre.

Skenande kostnader
En lång rad processer och förlikningar är i full gång och dessa har hittills kostat Skandia flera hundra miljoner kronor i direkta kostnader.
Skandia har haft horder av advokater inklusive advokaterna Peter Danowsky och Otto Rydbeck. Danowsky tyckte att det fanns rättslig grund att kräva skadestånd av Ramqvist, medan Rydbeck tyckte att det var tveksamt.
 Vi har räknat med att en process kan ta 58 år och både de direkta och indirekta kostnaderna blir väldigt höga, säger Skandias styrelseordförande Bernt Magnusson till TT.
 Och vår bedömning är att utsikterna att vinna är nästan obefintliga. Därför anser vi att det är mest rimligt att ingå en förlikning.

Följer statens exempel
Han hänvisar till att svenska staten resonerade på motsvarande sätt i spåren av bank- och finanskrisen. Då träffade staten flera uppgörelser med styrelsemedlemmar i dåvarande Nordbanken.
 Grundvillkoren var de samma då. Man kunde inte påvisa brott eller uppsåt och ingen hade tillskansat sig pengar och därför gjorde staten upp med styrelsemedlemmarna om att de fick betala tillbaka sina styrelsearvoden, säger Bernt Magnusson.
Skandiastyrelsen kommer heller inte kräva skadestånd av de före detta styrelsemedlemmarna Bengt Braun och Boel Flodgren trots att styrelsen anser att de brustit i sitt styrelsearbete.

Sover gott om natten
Magnusson förstår den upprördhet och ilska som många aktieägare känner över det som hänt i Skandia. Men hävdar att det ytterst är styrelsens uppgift att bevaka aktieägarnas och pensionsspararnas intressen.
Utredningen beträffande Skandias tidigare revisorer är ännu inte slutförd och det är oklart när den blir klar.
TT: Avgår styrelsen om bolagsstämman avvisar ert förlikningsförslag?
 Vi kör på så länge vi har aktieägarnas förtroende, säger Bernt Magnusson. Detta är inget som gör mig sömnlös.

Mer läsning

Annons