Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots miljardförlust tror SAS på helårsvinst

SAS tror att bolaget kommer att kunna redovisa en helårsvinst trots förlusten på knappt 1,3 miljarder kronor under första kvartalet.
Men ledningen flaggar för fler besparingar i delårsrapporten.

Annons
"Årets första kvartal är normalt en svag period för flygbolag. Under första kvartalet fortsatte våra marknadsandelar på den svenska inrikesmarknaden att sjunka och trafiken på våra Europalinjer gick inte heller tillräckligt bra", skriver Anders Ehrling, vd för SAS Scandinavian Airlines Sverige, som gjorde en förlust på 219 miljoner kronor.
Förlusten för hela SAS-koncernen blev 1 290 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 1 540 miljoner kronor motsvarande period förra året. Påskhelgen låg i mars i år och det drog ned resultatet med upp mot 250 miljoner kronor enligt SAS.
Antalet passagerare ökade med 0,8 procent till 7,3 miljoner under det första kvartalet.
"Fortsatt osäkerhet om utvecklingen i flygbranschen ger anledning till försiktighet, men baserat på oförändrad yield och positiv trafikutveckling samt att inga väsentliga förändringar sker i omvärlden visar lagda affärsplaner ett positivt resultat för 2005", skriver bolaget i rapporten.
Kvartalet har inte belastats med några omstruktureringskostnader relaterade till besparingsprogrammet Turnaround 2005. I år väntas omstruktureringskostnaderna bli begränsade och lägre än under 2004.
Turnaround 2005 ska leda till att kostnaderna sänks med 14 miljarder kronor fram till nästa år.
"Vi genomför nu de resterande 1,9 miljarder kronorna så att enhetskostnaden kan sänkas ytterligare" skriver SAS-ledningen i rapporten.
Men frågan är om det räcker och SAS-ledningen varnar i delårsrapporten för ytterligare besparingar.

Mer läsning

Annons