Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots vinstlyft föll Nordea på börsen

Bankkoncernen Nordeas rörelsevinst steg med 10 procent under första kvartalet till 688 miljoner euro eller cirka 6,3 miljarder kronor.
Det var bättre än väntat men Nordeaaktien föll ändå kraftigt på Stockholmsbörsen.

Annons
Vinsten steg trots hård konkurrens och marginalpress inom alla affärsområden, enligt bankledningen.
 Marginalpressen beror främst på det låga ränteläget och tvingar fram hård konkurrens mellan bankerna på inlåningskontona. Detsamma gäller utlåningen, säger Nordeachefen Lars G Nordström.
Men trots den hårda marginalpressen steg räntenettot, som är skillnaden mellan bankens ränteutgifter och ränteinkomster, med 5 procent till 897 miljoner euro. Provisionsnettot där bland annat intäkterna från bankens börshandel ingår steg med 4 procent till 453 miljoner.
Kostnaderna var i praktiken oförändrade och de sammanlagda intäkterna steg marginellt till 1 582 miljoner euro.
Kreditförlusterna var positiva med 6 miljoner euro under kvartalet, jämfört med minus 42 miljoner euro ett år tidigare och ingenting tyder på en försämring av kreditkvaliteten under året.

Sämre resultat
Men om man jämför Nordeas resultatutveckling under första kvartalet i år med sista kvartalet förra året ser det sämre ut.
Rörelsevinsten steg med knappa 2 procent och både räntenettot och provisionsnettot föll med 3 procent.
 Förklaringen är att sista kvartalet förra året var mycket bra på intäktssidan, men högt på kostnadssidan. Våra sammanlagda intäkter backade med 4 procent första kvartalet i år, men samtidigt föll våra kostnader med 8 procent, säger Lars G Nordström.
 Vi tappade också 200 miljoner kronor på räntenettot och förklaringen är att första kvartalet i år är två dagar kortare än sista kvartalet förra året.
Nordeaaktien backade under onsdagseftermiddagens handel med nästan 5 procent.

Ingen fara på taket
Det finns inga tecken på att den kraftiga ökningen av bolån håller att minska och villa- och bostadsrättspriserna fortsätter stiga.
Nordeas utlåning av bolån steg med hela 15 procent på årsbasis till 57,7 miljarder euro.
 Den höga utlåningen utgör ingen kreditrisk. Vi och de andra bankerna gör noggranna boendekalkyler så att kunden ska tåla högre kostnader, säger Lars G Nordström.
 Men det är klart, om den här kraftiga utlåningen fortsätter kan det uppstå lokala bubblor på hus- och våningsmarknaderna.

Mer läsning

Annons