Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunadal överklagar bullerbeslut

/

– \"Vi kan inte investera tiotals miljoner i gammal utrustning som ska bytas ut\" Tunadals sågverk har överklagat de nya bullervillkoren till miljödomstolen. – Vi överklagar inte att bullernivån ska sänkas, utan i vilken takt det ska genomföras, säger sågverkschefen Jerry Larsson.

Annons
Bullret från sågverket, inte minst på kvällar och nätter, har orsakat åtskilliga klagomål från närboende under åren.
Om miljödomstolen går på sågverkets linje kan det innebära att en del av bulleråtgärderna försenas.
I somras fick sågverket tillstånd att utöka produktionen från 350 000 kubikmeter sågade trävaror till 600 000 kubikmeter per år. Men det var förknippat med vissa villkor. Bland annat anger länsstyrelsens miljöprövningsdelegation att bullret nattetid ska sänkas från 50 decibel till 47 decibel. Det skulle i praktiken innebära en halvering av nivån.
Enligt beslutet ska sänkningen vara genomförd inom fyra år efter att villkoren trätt i kraft.
Något Jerry Larsson tycker blir ohållbart.
I dag vet vi inte ens om SCA-styrelsen ger oss pengar att göra investeringarna för att höja produktionen. Dröjer styrelsens beslut, så kanske vi först måste investera många tiotals miljoner kronor i den gamla utrustningen för att klara bullerkraven. Trots att den sedan ska bytas ut. Att göra så är bara inte möjligt, påpekar han.
Jerry Larsson vill i stället investeringen görs först. När den tas i bruk ska sågen få två år på sig att justera anläggningen så att den klarar den lägre bullernivån.
Första etappen gäller en ny timmersortering, där Larsson hoppas på ett styrelsebeslut under första halvåret nästa år. Sedan följer en byggtid på något år.
I en senare etapp planeras ett nytt timmerintag till sågen.
Länsstyrelsen visar i sitt yttrande till miljödomstolen rätt stor förståelse för Jerry Larssons resonemang att bullerdämpningen görs i takt med investeringarna.
Det har kommit fram nya uppgifter och därför har vi tillmötesgått dem på en del punkter, säger miljöhandläggaren Kenneth Fors.
Han är medveten om att de boende haft mycket klagomål på bullret.
Därför vill vi att om Tunadal i framtiden ska börja såga även nattetid, så ska man bygga in det så att man klarar ljudnivån 47 decibel. Dessutom vill vi ha ett provisoriskt tillstånd på 60 decibel för tillfälligt buller nattetid. I dag finns inget villkor för detta. Vi vill också att sågverket utreder möjligheten att på sikt få ner sådant buller till 55 decibel, säger Kenneth Fors.
Jerry Larsson är ganska nöjd med länsstyrelsens yttrande.
Jag hoppas därför att vi får ett besked från miljödomstolen senast i början av nästa år.

Mer läsning

Annons