Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tusentals jobb hotas i Västernorrland"

/
  • Hotell Knausts platschef Anette Andersson serverar Anna Wedin, regionchef på Svensk Handel, kaffe. Under gårdagens pressträff presenterade de tillsammans med Jonas Fröberg, Svenskt Näringsliv, och Thomas Emanuelz, Ica Esplanad, siffror på hur många jobb som hotas om regeringens planer på att lagstifta om deltidsanställdas rätt till att få jobba heltid.
  • Jonas Fröberg, Svenskt Näringsliv.
  • Lena Idebring jobbar på Ica Esplanad och är facklig representant. Trots det är hon kritisk till regeringens planer. –Det är säkert en bra tanke, men vem ska betala när alla vill jobba heltid. Det kommer att innebära att folk får gå, säger hon.
  • Anette Andersson, platschef på Elite Hotel Knaust AB.
  • Thomas Emanuelz, driver Ica Esplanad i Sundsvall.
  • Från vänster. Jonas Fröberg, Svenskt Näringsliv. Anna Wedin, regionchef Svensk Handel. Thomas Emanuelz, driver Ica Esplanad.

Regeringen utreder möjligheten att lagstifta för att fler deltidsarbetare ska få jobba heltid. Flera tusen arbetstillfällen i Västernorrland hotas om lagen blir verklighet, hävdar Svenskt Näringsliv och Svensk Handel.

Annons
Arbetslivsminister Hans Karlsson gav i juni i fjol hovrättsrådet Gudmund Toijer i uppdrag att utreda möjligheten att lagstifta för att stärka rätten för deltidsanställda att i stället jobba heltid om de önskar det. Den 30 november ska utredningen presenteras.
Enligt regeringen är det ytterst viktigt att arbetstagarna ges ett ökat inflytande över sina arbetsvillkor. Heltidsarbete ska utgöra en norm från vilken avvikelser ska kunna göras då det finns sakliga skäl för det. Därför är frågan om heltids- och deltidsanställningar av stort intresse, sa Hans Karlson då.
Svenskt Näringsliv och Svensk Handel är mycket kritiska till planerna.
De hävdar att så många som 7 200 jobb skulle kunna försvinna i Västernorrland om alla som i dag jobbar deltid skulle ha rätt att få jobba heltid. Beräkningarna bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), som visar att det i dag finns 16 400 deltidsanställda i både privat och offentlig sektor i länet. I genomsnitt jobbar de 19,6 timmar i veckan.
Mest kritiska är arbetsgivare inom servicenäringen. De har ofta arbetstoppar vissa tider på dygnet, eller vid vissa dagar i veckan. Deltider är därför nödvändigt för att kunna driva företagen på ett lönsamt sätt, hävdar de.
I min bransch är det konsumenterna som bestämmer när vi ska ha öppet. Blir nästa steg att lagstifta om när kunden ska handla, säger Thomas Emanuelz, som driver Ica Esplanad i Sundsvall.
Han har i dag 18 anställda. Av dem jobbar tio deltid.
Ett annat serviceföretag i Sundsvall är hotell Knaust. Där jobbar åtta av de 40 anställda deltid.
De flesta av dem skulle vilja jobba heltid, men det är inte möjligt i dag, säger platschefen Anette Andersson.
Skulle lagstiftningen ge dem rätt att kräva heltid får det konsekvenser.
Då får jag säga upp några personer och bolla runt med personalen. Till exempel skulle frukostpersonalen, som i dag jobbar sex timmar, få gå över och också jobba en del med städning.
Jonas Fröberg på Svenskt Näringsliv tror också att en lagstiftning om rätten till heltid skulle dämpa företagarnas vilja att nyanställa över huvud taget.
Fakta/Andelen deltidsanställda
Kommuner och landsting: 49,4 procent.
Statligt: 14 procent.
Privat: 18 procent.
Detaljhandel: 49,4 procent.
Hotell- och restaurang: 38,5 procent.
Källa: Svensk Handel.

Mer läsning

Annons