Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåtusen nya miljöbilar i oktober

Försäljningen av miljöbilar fortsätter att öka i rasande takt. Framtiden finns framför allt i bilar som drar lite bränsle, spår bilanalytiker.

Annons
Försäljningen av miljöbilar fortsätter att öka kraftigt. Under oktober såldes 1 936 miljöbilar. Det är en ökning med 212 procent jämfört med i oktober förra året, enligt branschorganisationen Bil Sweden.
 Drivmedlet etanol är lägre beskattat än bensin. Och man slipper den kommande trängselskatten i Stockholm, förklarar Mats Mattsson, statistikansvarig hos Bil Sweden.

Bränslekostnader
Christer Karlsson, professor i industriell produktion vid Copehagen Business School i Köpenhamn, tror att efterfrågan på så kallade miljöbilar kommer att fortsätta att öka till följd av de höga bränslekostnaderna. Den som kör på etanol sparar med dagens bensinpriser ungefär en krona per mil.
På lite längre sikt spår Karlsson en större marknad för bilar med låg bränsleförbrukning.
 Det koncept jag tror på är hybridbilar, som går på både el och bensin. Därmed får man ner bränsleförbrukningen kraftigt, säger Christer Karlsson.
Som exempel anger han Toyota Prius. Trots att hybridbilen kostar ungefär 40 000 kronor extra är kölistan redan lång i USA. Förklaringen till det högre priset är att det krävs dubbla drivaggregat och dubbla motorer i och med att bilen går på både el och bensin.

Politiska beslut
Intresset för miljöbilar är inte stort bara i Sverige, även internationellt sett har efterfrågan ökat enligt Christer Karlsson.
Han pekar på att politiska beslut delvis styr efterfrågan.
 I Sverige har vi tyckt om etanolbilar, därför är det fördelaktigt att köra dem här. På kontinenten är det förmånligt att köra dieselbil, säger Karlsson.
Hittills i år har det sålts 9 673 miljöbilar, vilket är en ökning med 74 procent jämfört med samma period 2004.
Miljöbilarnas andel av den totala nybilsförsäljningen under oktober var 7,8 procent jämfört med 2,7 procent samma månad förra året.

Mer läsning

Annons