Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyck till om nyheten!Arken seglar in i hamnen

/
  • Så här kan det se ut i Inre hamnen om några år. Kommunen har nu tillsammans med HSB bestämt sig för att förorda Arken arkitekters lösning för den Inre hamnen.

Det får inte vara för högt. Därför väljs Arken arkitekters husförslag för området längst ut på udden i Inre hamnen.

Annons
HSB planerar att bygga drygt 40 bostadsrätter i det attraktiva området i Inre hamnen.
De senaste månaderna har en grupp med representanter från kommunen och bostadsföretaget tittat på fyra olika förslag.
Valet föll till sist på Arken Arkitekters lösning. Det är samma firma som ritat Mittuniversitets byggnader i Åkroken.
Deras lösning tar vara på den här platsens unika förutsättningar på ett bra sätt. Man anpassar sig till befintlig bebyggelse, tar upp färger och formspråk i omgivningen, säger Jan Dahl, planarkitekt vid kommunen.
De tre andra lösningarna var enpunktshus i 16-17 våningar. Arkens lösning är på 10 våningar.
Vi vill inte ha ett för högt hus. Det beror på att den här platsen är så synlig ändå. Oavsett vad man gör blir det här ett landmärke i stadsgrytan, säger Jan Dahl.
Det vinnande förslaget består av två triangulära hus, utseendet ska associera till segel och sjömärken. Utrymmet under taken är tänkta att skapa gaturum där människor både kan vara och mötas.
I bottenvåningen planeras för caféer, restauranger och företag. I kvarteret intill skissas på ett långtorg med träd och grönska, där även besöksparkeringar skapas.
Storleken blir från tvårumslägenheter till femrumslägenheter. Nu ska HSB göra kalkyler för att se om prisnivån kan hamna inom rimliga gränser.
Inget av de här fyra projekten har varit genomlysta ekonomiskt. Det är det vi ska göra nu, säger Yngve Stridh, regionchef vid HSB Mitt.
Och för att satsningen ska bli verklighet måste området detaljplaneras. HSB bedömer att byggstarten kan bli först våren 2008.

Mer läsning

Annons