Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga reser mindre — pensionärer allt mer

Resandet har minskat bland ungdomar de senaste fem åren. Däremot reser pensionärerna allt mer, visar en undersökning från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Annons
Skillnaden i resande mellan olika åldersgrupper är relativt stor, men de äldre tar in på de yngre.
Bland personer i åldrarna 1624 har resandet minskat kontinuerligt sedan millennieskiftet. Mellan 2003 och 2004 gick resandet ned med 3,3 procentenheter till 68,2 procent, enligt SCB:s undersökning.
Den höga ungdomsarbetslösheten kan ligga bakom nedgången, enligt Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.
 Många som är klara med sina utbildningar får inte jobb. Då kan man ju inte resa, säger hon.

Pensionärer har råd
Bland pensionärer i åldrarna 6574 år har resandet däremot ökat. Mellan 2003 och 2004 gick resandet upp med 6,5 procentenheter till 57,8 procent för den gruppen. Det ser Ingela Gabrielsson som helt naturligt.
 De som går i pension nu tillhör en grupp som generellt har haft det ganska bra. Många har kunnat bygga upp tillgångar i en villa, som de kanske säljer och skaffar sig ett annat boende. På det viset kan de få loss pengar.
Medan drygt 80 procent av tjänstemännen reste bort minst en vecka på semester 2004, var motsvarande siffra för arbetare bara 51 procent.
 De högre tjänstemännen har bättre betalt. De kan ta mer av lönen till en resa utan att planera så mycket, säger Ingela Gabrielsson.

Stagnerat resande
Svenskarnas intresse för att resa har avstannat de senaste åren. Förra året gjorde 63,3 procent av svenskarna i åldrarna 1684 år en semesterresa på minst en vecka. Resandet låg på samma nivå 20022003 men 2000 var siffran 65,7 procent.
En av förklaringarna kan enligt Ingela Gabrielsson, vara säkerhetsläget i världen.
 Terrorhandlingar och katastrofer i världen gör att många tycker att det är tryggare att stanna hemma.
Med resa syftar SCB på såväl inrikes- och utrikesresor som campingsemester och besök hos släkt och vänner. Undersökningen bygger på besöksintervjuer med 7 000 personer mellan 1684 år.

Mer läsning

Annons