Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik utbildning ska göra Daniel till egen företagare

Om två år ska Daniel Rehnberg vara mogen att starta eget företag.
— Jag har jobbat som skogsmaskinförare i sex år och nu vill jag ta ett steg till och lära mig att bli företagare, säger han.
Dit ska han nå tack vare ett nytt utbildningsprojekt.

Annons
Pär Forsman, produktionschef på SCA, ville starta en utbildning för blivande skogsentreprenörer. SCA har visserligen ett antal egna maskinförare, men tar också hjälp från flera entreprenörfirmor för att klara avverkning och gallring. Och fler sådana entreprenörer behövs i framtiden.
I Pelle och Bertil Rönningås, Ånge, hittade han entreprenörer som var beredda att hålla i utbildningen "Skogsentreprenör 2007".
Daniel Rehnberg från Sticksjö, Härnösand, och Andreas Nåhdin, Åtvidaberg, bildar första kullen. De ingår nu i ett av Rönningås arbetslag på fyra personer. För en månad sedan började laget jobba i skogen ovanför Loviken, Holmsjön, och efter semestern startar teorin.
Daniel och Andreas får gå Skogsmaskinföretagens ekonomiutbildning, som är väldigt bra, säger Pär Forsman, SCA.
Ja, och sedan ska jag försöka lära dem hur ekonomikunskaperna tillämpas praktiskt i ett företag, säger Bertil Rönningås.
Sonen Pelle ska lära ut hur man driver ett företag och blir en ledare. Det är han som numera driver Rönningås egen verksamhet som på mindre än två är vuxit från ett arbetslag till tre.
Vi har jobbat mycket med att utveckla verksamheten. Det handlar om produktion, uppföljningar, personalfrågor, ekonomi, organisation ... , säger Pelle Rönningås.
Och det är främst inom ekonomi och ledarskap som Daniel Rehnberg hoppas kunna lära sig mycket.
Man vill utvecklas själv och sedan kunna få andra att utvecklas, säger han.
För att kunna starta eget företag krävs dock finansiering. Två nya maskiner, en skotare och en skördare, kostar 6-7 miljoner kronor.
Där måste vi försöka hjälpa till, säger Pär Forsman, SCA.
Under utbildningstiden får Daniel och Andreas vanlig maskinförarlön, av SCA. Men går allt enligt planerna hoppas skogskoncernen i gengäld kunna anlita de två entreprenörerna om ett par år.
Men Pelle och Bertil Rönningås utbildar faktiskt blivande konkurrenter.
Ja, men vi ser hellre duktiga företag som följer lagar och regler och har en bra personalpolitik, än oseriösa konkurrenter. Dessutom behöver branschen lite nytt blod, säger Pelle Rönningås.

Mer läsning

Annons